"Ma olen EL-i avaldusest julgustatud. See on väga jõuline avaldus, mis väljendab selgelt kasvavat ülemaailmset pahameelt," sõnas Kerry pärast Vilniuses peetud Euroopa Liidu (EL) välisministrite kohtumist, vahendab BNS.

Euroopa Liidu (EL) välisministrid kutsusid varem päeval Vilniuses andma Süüria režiimile keemiarelvarünnaku eest "selget ja jõulist vastust" ja rõhutasid ÜRO rolli tähtsust Damaskuse-vastaste sammude astumisel.

EL-i välispoliitikajuht Catherine Ashton ütles välisministrite kohtumisel järel, et blokk nõuab Süüria režiimile 21. augusti keemiarelvarünnaku eest "selget ja jõulist" vastust, mis on hädavajalik rõhutamaks, et niisugused kuriteod on vastuvõetamatud ja ei jää karistuseta.

Ashton keelitas ÜRO Julgeolekunõukogu tegema ühiseid jõupingutusi võimalike tulevaste keemiarelvarünnakute ärahoidmiseks.

Vastates pressikonverentsil BNS-i küsimusele, kas EL on seisukohal, et Süüria-vastasteks sõjalisteks aktsioonideks ei ole vaja Julgeolekunõukogu mandaati, sõnas ta: "Euroopa Liit on alati olnud tugev ÜRO ja selle Julgeolekunõukogu toetaja, kuid me tunnistame ka praeguse olukorra realiteete."

Saksa kantsler Angela Merkel ülistas samuti Euroopa Liidu ühispositsiooni, mis nõuab Süüria režiimile keemiarelvarünnaku eest jõulist reageeringut, nimetades seda "hindamatuks".

"Euroopa ühispositsiooni Süüria konflikti küsimuses on hindamatu väärtusega signaal," ütles kantsleri pressiesindaja Steffen Seibert avalduses.