Eestis ametlikul visiidil viibiv Tai välisminister Surapong Tovichakchaikul kinnitas tänasel kohtumisel Tallinnas välisminister Urmas Paetile Tai valitsuse otsust loobuda viisanõudest Eesti kodanike suhtes. Otsus jõustub lähiajal, tõenäoliselt 1. jaanuarist 2014. Tai teatab täpse kuupäeva peagi.

Seejärel saavad Eesti kodanikud reisida Taisse turismi eesmärgil viisavabalt ja viibida seal viisavabalt järjest kuni 30 päeva.

Välisminister Urmas Paet rõhutas, et viisavabastus annab lisaks turismi arengule tugevama tõuke ka Eesti-Tai majandus- ja kultuurisidemetele. „Oleme Tailt viisavabaduse saamiseks aastaid tööd teinud. Tai on Eesti inimestele populaarne turismisihtkoht ning viisavabadus aitab arendada inimestevahelisi kontakte ja turismisuhteid,“ sõnas ta. Välisminister Paeti sõnul võiksid ka Eesti ja Tai ettevõtted teha tihedamat koostööd turismi alal. „Hea meel on näha, et ka tailaste reisihuvi Läänemere regiooni vastu on suurenenud,“ lisas ta.

Eesti ja Tai soovivad tihendada koostööd nii poliitiliste kontaktide kui ka majanduskoostöö vallas. „Majandussidemeid aitaksid elavdada näiteks äridelegatsioonide vastastikused külastused. Loodame peatselt jõustada ka Eesti-Tai vahelise topeltmaksustamise vältimise lepingu,“ märkis välisminister Paet. „Euroopa Liit on Tai jaoks oluline kaubanduspartner ning Eesti võiks olla Tai ettevõtjatele väravaks ELi, eriti Põhjamaade, aga ka Venemaa suunalises äritegevuses,“ lisas ta.

Tänavu juulis toimusid esimest korda Eesti ja Tai vahelised poliitilised konsultatsioonid Tallinnas.