Alates 2002. aastast on Hollandi riigiga kohut käinud Hollandi rahuvalvepataljoni (Dutchbat) bosnialasest tõlk ja kahe elektriku sugulased. Bosnia serblased tapsid kaks elektrikku ja tõlgi perekonnaliikmed pärast seda, kui Dutchbati sõjaväelased nad oma baasist minema saatsid. Moslemid olid seal varjupaika otsinud pärast Srebrenicas asunud ÜRO enklaavi langemist 1995. aasta 11. juulil, vahendab NOS.

Thom Karremansi juhitud Dutchbat vastutas enklaavi katsmise eest kindral Ratko Mladići juhitud Bosnia serblaste vägede eest. Hollandi sinikiivrid ei suutnud aga eriti midagi korda saata. Enklaavi langemise ajal tapeti umbes 8000 moslemi meest ja poissi.

2011. aasta juulis otsustas kohus, et kolme moslemi mehe surma eest on kaasvastutav Hollandi valitsus, kes oleks pidanud teadma, mis nendega juhtub. Riik on seega vastutav nende surma eest, leidis kohus, ja seetõttu on hukkunute sugulastel õigus kompensatsioonile.

Hollandi riik väitis, et Dutchbati tegevust juhtis ÜRO, mistõttu on ta ka vastutav. Riik esitas eelmisel aastal ülemkohtule kassatsioonikaebuse, mille kohta nüüd otsus tehti.