TTÜ õppekava mõttekuse üle on palju vaieldud, kuid huvi selle vastu on sisseastujate arvu järgi otsustades täiesti olemas.

Konkurss kohtadele oli arvestatav: 70 inimest, kui pidada silmas asjaolu, et arhitektuurihuvilistel on valida lausa kolme kooli - TTÜ, EKA ja Tallinna Tehnikakõrgkooli vahel. Viimane pakub küll rakenduslikku 4-aastase õppega kõrgharidust, EKAs ja TTÜs saab omandada magistrikraadi 5-aastase integreeritud õppega.

EKA konkurss oli sel suvel aga tavapärasest tagasihoidlikum, möönis arhitektuuriteaduskonna dekaan Toomas Tammis. "Osaliselt on see tingitud Eesti üldisest demograafilisest olukorrast ja osaliselt kindlasti arhitektiõppe avamisest TTÜ-s," ütles Tammis. Ta lisas, et EKA tavapärane kontingent maksimumi lähedaste tulemustega ei ole kuhugi kadunud ja pigem on konkursist ära jäänud juhuslikud proovijad.

TTÜ ja EKA õppekavad on väga sarnased, Tammise sõnul on arhitektuur rangelt reglementeeritud eriala ja suuri muutusi õpetamisel sisse viia ei saa. Küll aga puudub TTÜ õppekaval hetkel Euroopa Liidu tunnustus, kuna ei ole läbinud Brüsseli arhitektuuridiplomite väljastamise komisjoni.

Tervitatav konkurents või ämber?

Tammise hinnangul TTÜ õppekava EKA jaoks siiski suuri muutusi kaasa ei too. "Siiski on arusaamatu, miks on Eesti niigi fragmenteerunud kõrgharidusmaastikul vaja avada sisuliselt sama õppekavaga samu erialasid erinevates ülikoolides, seda eriti kõrgharidusreformi valguses, mille üks eesmärk on dubleerimist vähendada," sõnas ta.

Sellega nõustus Tehnikakõrgkooli arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskonna dekaan Hindrek Kesler."Kui vaadata statistikat Eestis arhitektuurivaldkonna kohta,on näha trendi, et arhitektide tööpõld Eestis on muutunud ahtakeseks ja kuna uut buumi ei ole paistmas, siis suurendada arhitektide ettevalmistamist pea kahekordselt - minu meelest on see natuke imelik," ütles ta.

Uue arhitektuuriinstituudi juhataja professor Irina Raud kinnitas, et TTÜ vastsete arhitektuuritudengite tase on väga kõrge. "Üle poolte on lõpetanud kuld- või hõbemedaliga - lävend oli väga kõrge, nad olid käinud kunstikoolis ja tugevad ka matemaatikas," ütles Raud ja lisas, et TTÜ kursuse eelis võiks olla tugev reaalainete baas, mis omandatakse koos ehitusinseneridega. Samuti ei uskunud Raud, et arhitektide tööleidmine suurt probleemi valmistab. "Nii kaua kuni planeet Maa eksisteerib, on arhitektidel tööd," ütles ta.