Lugesin majandusuudist, et teises kvartalis jätkus ehitussektori virelemine. Sellele vaatamata ollakse nõus palka tõstma. Selles konkreetses sektoris mitte niivõrd turu, kuivõrd maksuameti survel. Täpselt kirjas ei olnud, kui palju ehitaja palk on ja palju tõuseb.

Konjunktuuriinstituudi augusti ehitusbaromeetrist selgub, et sektori turukonjuktuur on halvenenud, 27 protsendil ettevõtteist on tellimusi vähem kui varem ja väiksemad ettevõtted on isegi oma tegevuse ehitusturul lõpetanud.

Suurematel ehitusettevõtetel on töönälg ja neile on tekkinud päris tõsine konkurents. Teatud konkurssidel osaleb mitukümmend ehitusettevõtet ja viimasel aastal on sõelale jäänud need, kes teevad kõige madalama pakkumise. Vahel pakutakse alla omahinna, et igal juhul objekt kätte saada. Tegema hakates küsitakse raha juurde ja tuuakse siis välja igasugu põhjendusi, miks teatud tööd võtavad rohkem aega ja materjali.

Oskustöötaja küsib rohkem palka, aga kui tööandja pole nõus seda maksma, siis võib juhtuda, et lõppkokkuvõttes osutub võhiku töö veel kallimaks.

Ma arvan, et Eestis võiks olla ehitussektoris töötasu alammäärad, et oskustöölised saaks alates 7 eurost tunnis ja abitöölised alates 4 eurost tunnis palka. Ehitustöö on füüsiliselt raske töö ja kui arvestada sellega, et just ehitussektoris on kõige rohkem läinud personali välismaale, siis peaks Eestis olema ehitajatel konkurentsivõimelisemad palgad.