"Vanaisasid-vanaemasid on mitmesuguseid. On klassikalised maavanavanemad, kelle juures võib suve veeta, kellega koos käiakse marjul ja seenel, kes teevad lapselapsele pajupilli ja koovad sooje sokke. On linna-vanavanemaid, kes toovad lapselapsi autoga lasteaiast või huviringist, käivad nendega kohvikus ja nukuteatris. On koduseid vanaemasid, kes igal hommikul lapselastele putru keedavad ja on ka kaugel välismaal elavaid vanavanemaid, kellega suheldakse skaipides," kirjutab statistikablogis 2011. aasta rahvaloenduse metoodikajuht Ene-Margit Tiit.

Kui paljudel tänapäeva lastest on üldse vanavanemaid?

2011. aasta rahvaloenduse tulemusi vaadates tuleb tõdeda, et vanavanemad on muutunud võrreldes varasemate põlvkondadega ealiselt soliidsemaks. Selle põhjuseks on tänase põlvkonna käitumine – sünnitamist lükatakse edasi. Kui 20 aasta eest oli keskmine sünnitaja 25-aastane, siis tänapäeval sünnitatakse keskmiselt 29 aasta vanuses – nagu ka vahetult sõjajärgseil aastail. Praeguste vanaemade hulgast nooremad, kes olid laulva revolutsiooni ajal viljakas eas, kuuluvad sellesse kõige tublimate Eesti emade põlvkonda, kes suutsid sünnitada keskmiselt vähemalt kaks last.

Praegused vanavanemad saavad sellesse seisusesse küll hilisemas eas kui eelmine põlvkond, kuid sedajagu rohkem on neil ees eluaastaid. 60-aastasel vanaisal seisab ees veel keskmiselt 18 ja vanaemal 24 aasta jagu elupäevi, 70-aastastel aga vastavalt 12 ja 15 eluaastat.

Kui paljudel lastel on vanavanemad üldse olemas? Arvestades oodatavat eluiga, on enam kui pooltel lastest (55%) beebipõlves olemas neli vanavanemat (eeldades, et vanavanemad on keskmiselt 60-aastased). Vähemalt üks vanaema, kes lapsukest põlvel kiigutada võiks, on aga olemas enam kui 99 protsendil tänapäeva Eestis sündinud lastest. Kümme aastat hiljem on kõik neli vanavanemat, kes siis peaksid olema 70-aastased, olemas poole vähematel lastel, s.o 27 protsendil, kuid 99 protsendil lastest on ka siis elus vähemalt üks vanavanem.

Kus vanavanemad elavad?

Osutub, et lugu maavanavanematest, kelle juurde linnalapsed suveks sõidavad, on pigem ilus legend. Kui võrrelda linnalistes ja maa-asulates elavaid inimeste arvukust, siis selgub, et meestest elab eakaid (vanuses 65+) ja nooremaid täpselt ühtviisi 34 protsenti maal ja 66 protsenti linnas. Naiste puhul on olukord koguni vastupidine – eakaid (vanuses 65+) elab maal 30 protsenti, nooremaid – 31 protsenti.

Ka lastelastega koos elavad vanavanemaid ei ole eriti palju. 11 protsenti kõigist kuni 15-aastastest lastest elas leibkonnas, millesse kuulus vähemalt üks vanavanem. Selliseid kuni 15-aastasi lapsi, kelle peres polnud isa ega ema ja keda kasvatas vaid vanavanem või vanavanemad, oli 1500, s.o 0,7 protsenti selleealistest lastest.

Välismaale rännanud vanavanemaid on üsna vähe, kõigist 2011. aasta rahvaloenduse käigus registreeritud lahkunutest oli üle 60-aastaseid mehi 5 ja naisi 6 protsenti, kokku vaid 1700 inimest. Seega põhiline üle riigipiiri suhtlemine on tänapäeval pigem selline, et lapselapsed on välismaal ja vanavanemad ankruna kodus.

Praegused vanavanemad on oma ea kohta väga kõrgelt haritud – enam kui pooltel Eesti vähemalt 65-aastastest on kesk- ja veerandil kõrgharidus, kusjuures selle põlvkonna puhul on meeste ja naiste haridustasemed võrdlemisi sarnased. Enamik vanavanemate põlvkonnast oskab ka vähemalt üht võõrkeelt, kusjuures see on kõige sagedamini vene keel, kuid lisaks inglise keelele kõneldakse ka saksa ja soome keelt.