Obama oma personalist on kohal 500-700 inimest. Nende hulgas on umbes 250 USA salateenistuse ihukaitsjat, arstide meeskond ja kõnekirjutajad. USA meedia teatel tegutseb üks turvapersonali liikmetest „toidumaitsjana“, kes kontrollib kõiki toite, mida presidendile serveeritakse, vahendab ajaleht Aftonbladet.

Obama visiiti turvab ka 2000 spetsiaalselt kohale toodud Rootsi politseinikku. Neile on abiks helikopterid, pommitehnikud ning riigipolitsei ja julgeolekupolitsei (Säpo) töötajad.

Tšarterlennuga saabub Stockholmi sada ajakirjanikku.

Obamat saadab 40 sõidukit, mille hulgas on kaks soomustatud limusiini hüüdnimega „The Beast“ („Elajas“), milles on teadetekohaselt verekotid Obama veregrupi verega. Reisil on kaasas ka presidendi helikopter Marine One.

USA presidendi käsutuses on kaks identset lennukit Boeing 747, millest üks saab nimetuse Air Force One, kui president selle pardale astub. Lennukis on 85 telefoni, 19 televiisorit, kommunikatsioonikeskus, söögisaal, köök, meditsiiniosakond, presidendi sviit ja presidendi töökabinet.

29 transpordilennukit toovad muu hulgas kohale autod, viis helikopterit, kütuse ja toidu.

Julgeolekualased ettevalmistused enne Obama riigivisiiti Rootsi on olnud karmid ning nendes on osalenud tuhanded inimesed.

Pärast Air Force One'i maandumist Stockholmi Arlanda lennuväljal eskorditakse president kesklinna.

Sel ajal patrullivad USA õhujõud ilmselt õhuruumi Stockholmist põhjapool.

„Oodatakse, et neil on kaasas 2-4 täielikult relvastatud ründehelikopterit, mis saadavad eskorti õhust,“ ütles Rootsi politsei allikas.

Rootsi võimud on teinud enne visiiti erakorralisi ettevalmistusi.

Politsei on teadetekohaselt läbi harjutanud mitmeid stsenaariume ning Aftonbladeti allika teatel valmistuvad ka meditsiiniteenistused halvimaks.

Solnas asuvas Karolinska haiglas on valmis spetsiaalselt välja valitud arstide ja õdede meeskond. Aftonbladeti allika teatel võttis politsei haigla nii seest kui väljast valve alla juba esmaspäeval.

Kui Obama visiidi ajal peaks aset leidma mingi intsident, toimib USA saatkond „turvamajana“. Allikate teatel viitavad mitmed märgid sellele, et sinna paigutatakse helikopter. Samade allikate teatel jälgitakse lennukoridore Stockholmi kohal juba alates laupäevast.

„Kui midagi juhtub, viiakse ta kõigepealt saatkonda ning siis otsustatakse, kas ta viiakse Arlandale või kuhugi mujale,“ ütles allikas Aftonbladetile.

Operatsiooni juhitakse politsei peakorterist Stockholmi Kungsholmeni linnaosas. Kui rünnak on suunatud politsei vastu, ollakse teadetekohaselt valmis personali kiireks evakueerimiseks spetsiaalsete sõidukitega.

„Ollakse valmis „kõige mustemaks stsenaariumiks“. Kui keegi lööb rivist välja kogu politsei juhtkonna, on olemas julgeolekumeeskond, kes on harjutanud staabi evakueerimist. Ja kui rünnak on veelgi suurem, on olemas valmisolek kogu politseimaja tühjendamiseks,“ ütles Aftonbladeti allikas.

Politsei on plaanis evakueerida maa alla, õppealale Stockholmist põhjas.

Esmaspäeval alustas politsei kaevukaante kinni keevitamist tänavatel ja teedel, kus Obama liigub. Sellelt marsruudilt eemaldati ka prügikastid ning maa-alused äravoolutorud on samuti läbi otsitud.