Rio de Janeiros elav Briti ajalehe The Guardian kolumnist Glenn Greenwald, kelle käsutuses on NSA endiselt kaastöötajalt Edward Snowdenilt saadud saladokumendid, ütles pühapäeval Globole, et 2012. aasta juunist pärit dokument näitab, et loeti Mehhiko presidendi Enrique Peña Nieto e-kirju. See toimus kuu aega enne tema presidendiks valimist, vahendab AFP.

NSA püüdis kinni ka mõned Peña Nieto kõneposti häälsõnumid. See suhtlus sisaldas sõnumeid, milles tulevane riigijuht arutas tulevaste kabinetiliikmete kandidatuure.

Mehhiko välisministeeriumi pressiesindaja ütles AFP-le, et on asjaga kursis, kuid ei soovi kommenteerida. Presidendi administratsiooni pressiesindajat ei õnnestunud kohe tabada.

Mis puudutab Brasiilia presidenti Dilma Rousseffi, siis tema kohta avaldab NSA dokumentides, et püüab paremini mõista tema kommunikatsioonimeetodeid ja vestluskaaslasi, kasutades programmi, millega pääseti ligi kõigele, mida president internetis külastas.

Rousseff, kes peaks oktoobris Washingtoni riiklikule visiidile sõitma, korraldas koosoleku, et värskeid paljastusi uurida, teatas Globo.

„Kui need faktid osutuvad tõeseks, oleks see lubamatu ning seda võiks nimetada rünnakuks meie riigi suveräänsuse vastu,“ ütles Brasiilia justiitsminister José Eduardo Cardozo.

NSA programm võimaldab agentidel pääseda ligi Brasiilia presidendi ja tema personali kogu kommunikatsioonivõrgustikule, sealhulgas telefonidele, internetikasutusele ja suhtlusele sotsiaalmeedias.

Cardozo kohtus eelmisel nädalal Washingtonis USA asepresidendi Joe Bideniga, et asja arutada.

Ühendriigid on tagasi lükanud Brasiilia ettepaneku pidada läbirääkimisi kahepoolse jälitustegevusealase kokkuleppe üle.

Juulis oli Greenwald Brasiilia ajalehes O Globo ilmunud artiklite kaasautor, milles paljastati, et USA-l oli Brasiilias NSA ja luure keskagentuuri CIA ühine baas riiki läbiva e-posti ja telefonikõnede jälgimiseks.