Cobb kolis aasta tagasi Põhja-Dakota tillukesse, vaid 24 elanikuga Leithi linna. Mees hakkas seal kinnistuid kokku ostma ja nüüdseks on ta osa neist oma mõttekaaslastele, valge rassi üleolekusse uskujatele edasi müünud, kirjutab The New York Times.

Cobbi plaan on täita linn tõsimeelselt rassistlike vaadetega valgetega, et lõpuks ka linnavalitsus enda käsutusse haarata. Linn peaks tema visiooni järgi olema valgete enklaav, kus vahistatakse kõik ebasoovitavad inimesed, näiteks vasakpoolsete vaadetega ajakirjanikud.

Cobb loodab, et tema plaanid erutavad valgeid ameeriklasi ja annavad neile enesekindlust ajal, mil riik neid välja juurida üritab. Tema hinnangul on ameeriklased ühiskonnas toimuvate sotsiaalsete arengute suhtes liiga tolerantselt meelestatud.

Elanikud ei ole Cobbi tuleku üle õnnelikud. Tema ukse taga käiakse kas jumalasõna jutlustamas või püütakse teda veenda, et ta omandatud maad tagasi müüks. Leithi linnapea sõnul on olemas tegevusplaan ka puhuks, kui Cobb peaks tõesti mõttekaaslastega linnavõimu üle võtma - siis saadab volikogu linna lihtsalt laiali.

USA suurima neonatsliku organisatsiooni, 400-liikmelise Natsionaalsotsialistliku Liikumise juht Jeff Schoep kiitis idee igati heaks ja ütles, et nende liikumisele on väga oluline säärast pidepunkti omada. "See on ka koht, kuhu me saaksime varjuda näiteks kodusõja korral," tõdes Schoep. "Samuti aitab loodav kommmuun meil valimisteks ja müüks sääraseks toetajaid koguda," lisas ta.

Cobb luges juba 11-aastasena Hitleri teost "Mein Kampf". Eestis tegutses Cobb aastaid tagasi Raplamaal, kus ostis 50 kilomeetri kaugusel Tallinnast asuva suure ja eraldatud krundi koos poolelioleva majakarbiga, et ehitada sinna natsistlike vaadetega inimeste kommuun. 2009. aastal sunniti ta radikaalsete vaadete tõttu Eestis lahkuma. Kolm aastat tagasi põgenes ta Kanadast, kus teda üritati kriminaalvastutusele võtta.