Kõrgema sõjakooli ja lahingukooli pea 250 kadetti ja õppurit liiguvad kaitseväe orkestri ja tehnika saatel Riia tänavalt õppeasutuste hoone juurest mööda Võru ja Ülikooli tänavat Raekoja platsile, kus tervitavad linnavalitsust. Raekoja platsilt liiguvad kaitseväelased mööda Ülikooli ja Gildi tänavat ning Riia maanteed õppeasutuste juurde tagasi. Rongkäik peatub haridus- ja teadusministeeriumi ees, mida tervitatakse algava õppeaasta puhul.

Jalutuskäiku saadab kaitseväe tehnika. Esindatud on 122 millimeetrine haubits, 120 millimeetrine miinipilduja, soomukid Sisu XA 180 ja 188, tankitõrje raketisüsteem Milan 2, õhutõrjekahur ZU-23 ja õhutõrje raketikompleks Mistral. Jalutuskäigu ajal lendavad üle linna ka õhuväe lennukid An-2.

Pärast jalutuskäigu lõppu kell 11-14 on tehnika- ja relvanäitus avatud kõigile huvilistele õppeasutuste ees, samuti on avatud kooli muuseum.

Traditsioonilise jalutuskäiguga läbi Tartu linna tervitavad kaitseväe ühendatud õppeasutused õppeaasta alguse puhul teisi ülikoole, linnavalitsust, Haridus- ja teadusministeeriumit ning linnarahvast.