Armee kindralstaabi ülem Kim Kyok-sik vahetati Ri Yong-gili vastu, kes seni juhtis kindralstaabi operatiivosakonda, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Otsus tehti pühapäeval mõjuvõimsa sõjaväekomisjoni istungil.

Analüütikud põhjendasid oma arvamust asjaoluga, et ajaleht Rodong Sinmun nimetas kolmapäeval Pyongyangis jalgpallimatši vaadanud kõrgeid ametnikke loetledes Rid enne kaitseminister Jang Jong-nami, Kyok-siki ei mainitud aga üldse.

Uus alandlikum sõjaväejuht?

Ri figureeris pildil neljatärnikindralina. Varem oli tal teadaolevalt kolm tärni.

Souli mõttekoja Sejongi instituudi analüütik Cheong Seong-chang ütles, et Ri ülendamine neljatärnikindraliks tähendab, et ta on uus armeejuht.

Lõuna-Korea ühinemisministeerium ütles, et valitsusel ei ole kombeks naaberriigi personalimuudatusi kommenteerida. Põhja-Korea noor liider on sõjaväe tippjuhtkonda tasapisi välja vahetanud sestpeale, kui ta 2011. aastal riigi etteotsa tõusis. Ilmselt on tema sihiks oma positsiooni kindlustamine.

Kim Kyok-sik oli väidetavalt see, kes andis 2010. aasta novembris käsu pommitada Yeonpyeongi saart. Siis oli ta neljanda väekorpuse ülem.

Armeejuhiks määrati ta alles kolme kuu eest. Ilmselt esindas ta sõjaväejuhtkonnas eelmise Põhja-Korea liidri Kim Jong-ili ajastut.