Eile hommikul Facebookis enda pahameelt väljendanud lapsevanem selgitab, et saatis enda kirja näidetega lasteaednike ebaprofessionaalsest käitumisest nii Sauga vallale kui MTÜ Pereabikeskusele. Facebookis otsustas pettunud ema kirja levitada selle tõttu, et väidetavalt ei ole Pereabikeskus seni tema kirjale reageerinud

Facebookis leviv kirjatükk kirjeldab olukorda järgmiselt:

"[V]iibisime sõbrannaga oma korteri rõdul, kust avaneb vaade Hirvela MTÜ Pereabikeskuse lastehoiu mänguplatsile. Lapsed viibisid õues ja kaks kasvatajat istusid terrassil. Üks kasvataja viibis toas. Järsku avanes meie jaoks šokeeriv vaatepilt.

Mänguhoos tekkis laste vahel tüli ja kasvataja lahendas olukorra nii: istus tükk aega terrassil edasi, hoides kahe käega peast kinni, ja jooksis järsku ühe lapse juurde ning raputas teda õlgadest, samal ajal karjudes: "Kas te siis ei oska üldse jagada?" Kuna poiss ei reageerinud kasvataja raputamisele ja püüdis ennast vabaks rabeleda, tiris ja sikutas kasvataja poissi käest, et viia ta terrassile. Poiss ikka ei reageerinud ja kasvataja jättis asja pooleli ning istus terrassile tagasi."

Facebooki postituse autor toob kasvatajate väärkäitumisest veel teisegi näite, mille kohaselt palunud üks poistest kasvatajat appi mänguauto lükkamisel. "Kasvataja lükkas jalaga korra autot ja ütles: "Mine mängi mujal", ning võttis lihtsalt auto lapse käest ära. Poiss hakkas muidugi nutma, aga rohkem temaga keegi ei tegelenud. Kasvatajad istusid rahulikult edasi," räägib pettunud ema.

Lisaks toob kõnealune lapsevanem näite sellest, kuidas kasvataja väidetavalt üht väikest tüdrukut õueminekul abistamast keeldus ning last "välja visata" ähvardas.

Hirvela lastehoidu haldava MTÜ Pereabikeskuse teatel on tegemist pigem alusetu laimuga ning siiani ei ole uurimise tulemusel kinnitust saadud ühelegi Facebookis leviva kirja etteheitele.

"Vestlesime veelkord ka lapsevanemaga, kes koos oma lapsega sel päeval
lastehoius viibis ja ta kinnitas, et tema midagi sellist ei näinud, ehkki oli ka ise kohal," selgitab MTÜ Pereabikeskuse juhatuse liige Toomas Toimeta.

Põhjalikust juhtumi uurimisest ja kõnedest lapsevanematele on selge, et Facebookis levinud kirja sisu ei saa päris puhta tõena võtta. Toimeta sõnul on räägitud tänaseks kõigi väidetavalt "väärkoheldud" laste vanematega ning kõigi kinnitusel ei ole nende võsukestele liiga tehtud.

Toimeta sõnul lapsevanemad kasvatajate professionaalsuses kahelda ei tohiks. "Tegemist ei ole mitte suvaliselt kuulutuse peale tööle võetud inimestega, vaid inimestega, keda tunneme juba väga mitmeid aastaid ja kes on varasemalt töötanud justnimelt lastega," ütles Toimeta Delfile.

"Kuna antud lastehoiu puhul on tegemist MTÜ-ga, ei oleks ka selline
käitumine mingit moodi lubatud, sest esiteks kaotaksime me seeläbi oma
lapsed ning kasvatajad töö," selgitas Pereabikeskuse juhatuse liige.

Toimeta sõnul teeb Facebookis leviva postituse puhul eriti kurvaks asjaolu, et teema algataja postitas oma kirja sotsiaalmeedia võrgustikku enne, kui meil Pereabikeskuseni jõudis.

Nüüdseks on vastus kõnealusele lapsevanemale meilitsi saadetud ning sellest johtub ka asjaolu, et tegelikult sai lastehoius pettunud ema enda vastuse väidetavalt kätte juba telefonitsi, kui juhatajale esmaste emotsioonide ajel helistas.

Tänaseks on Toimeta sõnul ühendust võetud kõigi lapsevanematega ning keegi neist ei plaani Pereabikeskuse juhatuse liikme sõnul enda võsukest päevahoiust ära võtta. "Lapsevanemad kinnitasid meile, et nad ei näe ühtegi ohumärki või probleemi, mille pärast peaks muret tundma," sõnas Toimeta.

Kui selgub, et midagi mittesobivat on lastehoius toimunud, võtame kasutusele vastavad meetmed, sest väärkäitumine lastega on sajaprotsendiliselt lubamatu," lubas juhatuse liige.