Rühmituste Gamaa Islamiya ja Islamidžihaadi algatuse eesmärk on alustada dialoogi armee ja Moslemivennaskonna vahel. 3. juuli sõjaväelise riigipöördega võimult tõugatud Morsi liitlased on seni nõudnud võimalike kõneluste eeltingimusena presidendi ametisse ennistamist, kuid Islamidžihaadi liider Mohammed Abu Samra ütles esmaspäeval, et läbirääkimiste alustamiseks "punaseid jooni ei ole".

Rühmitused ei rääkinud Moslemivennaskonna nimel, kuid nende algatus on uus märk Morsi-meelse liidu paindlikkusest. Egiptuse sõjaväelised võimud on vahistanud sadu Moslemivennaskonna juhte ja meeleavalduste korraldajaid ning protestides osalejate arv on hakanud kahanema, edastas AP BNS-i vahendusel.

"Me sillutame teed kõnelusteks," ütles Abu Samra telefonitsi AP-le. "Me ei saa pidada läbirääkimisi, kui seisame keset tapatalguid paljastatud mõõkadega." Abu Samra sõnul "sirutavad rühmitused käe", et hoida ära veelgi verisema vastasseisu puhkemist.

Abu Samra sõnul lõpetavad islamistid meeleavaldused, kui sõjavägi peatab islamistide vastased aktsioonid ning lõpetab Moslemivennaskonna laimamise mošeedes ja ajakirjanduses. Küsimusele, kas islamirühmitused nõustuksid kõnelustega ka Morsi ametisse ennistamiseta, vastas Abu Samra: "Veri on hinnalisem kui võimupositsioon."

Moslemivennaskonna juhtiv läbirääkija Amr Darrag ütles esmaspäeval, et liikumine on "kõnelusteks avatud, kuid läbirääkimistele peavad eelnema usaldust suurendavad meetmed". Darrag lisas, et vastaspool pole seni millegagi ilmutanud valmidust dialoogiks.

Egiptuse ajutise presidendi nõunikud pole algatust seni kommenteerinud. Ajutine peaminister Hazem el-Beblawi on varem öelnud, et julgeolekumeetmetest üksi ei piisa ning Egiptus peab liikuma "mööda poliitilist teed, et jõuda demokraatliku üleminekuprotsessi ja lepituseni".