Professor Margit Sutropi sõnul loodeti lugude põhjal leida konkreetsed asjad, mida saaks teha, et lahkujaid oleks vähem ja tagasitulijaid rohkem.

"Laekunud töid läbi lugedes aga selgus, et lahkumise põhjused on väga erinevad - minnakse otsima paremat tööd, saama paremat haridust, minnakse uudishimust ja soovist avastada maailma, ennast proovile panna või põgeneda Eestist valitsevate negatiivsete hoiakute eest," sõnas Sutrop.

Valdavalt toodi Sutropi sõnul nii minekust kui tulekust rääkides esile emotsionaalseid põhjusi. "Võib-olla ei peakski selle üle imestama, sest on ju kodumaa armastuski tunne, mis asub pigem südames kui peas," ütles Sutrop.

Neljapäeval, 29. augustil kell 14.00 toimub Estonia talveaias TÜ eetikakeskuse uue raamatu „Eesti ustest - sisse, välja. Kõned, artiklid, esseed” esitlus ning arutlusseminar eestlaste rännet puudutavate küsimuste üle. Muu hulgas tulevad kõne alla küsimused, millised on „Eesti uksed” - kas avatud või suletud ning kelle jaoks.

Ettekandjatena astuvad üles professor Margit Sutrop ning Eesti Vabariigi peakonsul Peterburis, Viktoria Tuulas, kes viis läbi uuringu 34 riigis töötavate Eesti diplomaatide seas.

Ettekannete järel toimub avatud arutelu eestlaste rändega seonduvate küsimuste üle, mille käigus otsitakse ka võimalikke lahendusi antud valdkonnas esinevatele probleemidele.