Põhja-Eesti Regionaalhaigla teatas, et 1. septembrist täpsustub kõrva-, nina- ja kurguvaevustega patsientide käsitlus Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonnas.

Kõigi kõrva- nina- ja kurguvaevustega patsientide tervislikku seisundit hindab triaažiõde vastavalt triaažikategooriatele ning patsientidel, kes ei vaja erakorralist abi, palutakse pöörduda kas perearsti või eriarsti vastuvõtule.

1. septembrist kehtima hakkav uus kord täpsustab kõrva-nina- ja kurguhaigustega pöördujate käsitlust EMOs. Triaažiõde hindab patsientide tervislikku seisundit ja hindab probleemi tõsidust lähtuvalt EMOs kehtivatest triaažikategooriatest. „Meile on oluline, et patsient saaks teada, kas tema kõrva-nina- ja kurguprobleem on erakorraline või mitte,“ märkis kõrva-nina-kurguhaiguste ülemarst-osakonna juhataja dr Annika Jussi.

Kui patsiendi kõrva-, nina- või kurgukaebused hinnatakse madalaima ehk „sinise“-triaažikategooriale vastavaks, teavitab triaažiõde patisenti tema tervislikust seisundist ning selgitab võimalusi eelnimetatud probleemiga abi saamiseks väljaspool erakorralise meditsiini osakonda.

„“Sinise“- triaažikategooria alla liigitatakse enamasti need patsiendid, kel on nohu ja/või köha; sügelustunne kurgus ja/või kuulmekäigus; kõrvavaik ja/või kõrvade lukustunne või teised kõrva-nina-kurguhaigusega seotud kaebused, mis on kestnud rohkem kui 2 nädalat ning pole vajanud ega vaja erakorralist abi,“ kirjeldas dr Jussi ning lisas: „Me selgitame patsiendile, et selliste probleemidega on võimalik pöörduda kas perearsti poole või registreeruda kõrva-, nina- ja kurguarsti plaanilisele ambulatoorsele või tasulisele vastuvõtule kas Regionaalhaiglas või mõnes teises raviasutuses.“ Sellistele patsientidele maksab haigla EMOs tasutud visiiditasu tagasi.

Kui patsient soovib registreeruda tasulisele vastuvõtule Regionaalhaiglas, siis broneeritakse patsiendile esimene tasuline vastuvõtu aeg, mis toimub haigla polikliinikus, mitte EMOs. Tasulise vastuvõtu hind on 45 eurot. Eelnimetatud kord ei laiene perearsti saatekirjaga EMO-sse suunatud patsientidele.

Erakorralise meditsiini osakonda pöördujatel palub PERH arvestada, et kriitilises seisundis haigeid teenindatakse väljaspool üldjärjekorda ning kergemas seisundis haigete ootejärjekorrad võivad seetõttu pikeneda.