Kiri taunib Suurbritannia luureagentuuri poolt Guardiani puistamist, edastas pühapäeval uudisteagentuur TT.

Neli allkirja:

Soome päevaleht Helsingin Sanomate peatoimetaja Riikka Venäläinen

Rootsi päevaleht Dagens Nyheter peatoimetaja Gunilla Herlitz

Norra päevaleht Aftenposten peatoimetaja Hilde Haugsgjerd

Taani ajaleht Politiken peatoimetaja Bo Lidegaard

Guardiani toimetust puistati ja võeti kinni ajakirjaniku kaasa

Guardiani peatoimetaja Alan Rusbridger avalikustas teisipäeval, et Briti valitsus ähvardas väljaannet juriidiliste probleemidega, kui nad ei lõpeta Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide salajaste luureandmete avalikustamisega. Juunis nõuti väidetavalt ka kogu materjali hävitamist.

Nörditud oldi ka Guardiani ajakirjaniku Glenn Greenwaldi brasiillasest partneri David Miranda üheksatunnisest kinnipidamisest Londoni Heathrow lennujaama alal. Seda tehti nimelt Suurbritannia terrorismiakti all ning mehelt võeti ära tema mobiiltelefon, sülearvuti ja mitu teist elektroonikaseadeldist.

Suurbritannia tegi enda arust aga kõik õigesti, sest siseministeeriumi eestkõneleja sõnul on "valitsusel ja politseil kohustus avalikkust ja riiklikku julgeolekut kaitsta" ja seda just nimelt tehti.

Suurbritannia mõistis hukka ka info- ja pressivabaduse eest võitlev rahvusvaheline organisatsioon "Piirideta ajakirjanikud" (Reporters Sans Frontières, RSF), eestkõneleja sõnul oli organisatsioon "äärmiselt šokeeritud Briti valitsuse laiduväärsest The Guardiani ajakirjanike tagakiusamisest".

"Maailma kõige repressiivsemad riigid seostavad ajakirjandust terrorismiga ja briti võimud ületasid seda tehes piiri," teatas organisatsioon.