Laupäeval oli president Obama oma julgeolekunõunikega nõupidamisel, et saada pilti teadetega Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi keemiarünnakutest ja kuulda edasistest võimalustest.

Ameerika telekanali CBS uudisteprogrammi andmetel on USA sõjavägi aga peagi juba valmis Süüria režiimi oma laevadelt tiibrakettidega ründama, sellegipoolest on kõigepealt rünnakuks vajalik president Barack Obama "roheline tuli", mida nagu Obama telekanali CNN vahendusel ütles, on enne ÜRO täielikku kinnitust keemiarünnakust väga keeruline anda.

"Kui [me] ründame riiki ilma ÜRO nõusolekuta ja ilma kindlate tõenditeta, mida on võimalik esitada, on küsimusi, kas rahvusvaheliselt on tegu seadusliku [rünnakuga] ja on riikide koalitsiooniga ka võimalik midagi saavutada," arutles Obama.

Süüria režiimi vastast sõda ei saa välistada

Laupäeva õhtupoolikul arutas USA president olukorda ka Briti peaminister Cameroniga, mõlema riigipea sõnul tuli väljendada toimuva pärast "tõsist muret" ja kui keemiarelva kasutamine leidvat tõestust, on võimalik samm isegi koalitsiooni interventsioonini.

USA kaitseminister Chuck Hagel jäi pressikonverentsil aga napisõnaliseks ja nentis, et Obama administratsioon uurib endiselt luureinfot ning midagi kindlat ei ole veel võimalik öelda.

"Igal variandil, mida kasutatakse või ei kasutata - tegevusel või tegevusetusel - on omad ohud ja tagajärjed," nentis Hagel.

Prantsusmaa ja Suurbritannia andmetel oli rünnaku taga Assadi režiim

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius ütles laupäeval pressikonverentsil, et kõikide tõendite alusel on keemiarünnaku taga Süüria režiim.

"Kogu meie käsutuses olev informatsioon osutab, et Damaskuse lähedal oli keemiarünnak ja et selle eest vastutab Bashari režiim," ütles Fabius.

Briti välisminister Hague ütles reedel samuti, et "valitsus usub, et Süüria president Bashar al-Assadi režiim on vastutav sel nädalal väidetavalt aset leidnud keemiarelvarünnaku eest".

"Me usume, et tegemist on Assadi režiimi ulatusliku keemiarünnakuga, aga ootame endiselt ÜRO kinnitust," ütles Hague.

Režiimil on põhjust varjata?

USA välisministri John Kerry sõnul ei tohi Süüria režiim arvatavat keemiarünnakut maailma eest varjata ja kui on tõesti süütu, peab tegema viivitamatut koostööd ÜRO relvaekspertidega.

"Kui [president Bashar al-Assadi] režiimil pole midagi varjata, siis on vaja neil võimaldama sündmuskohale viivitamatut ja tõkestamatut ligipääsu, mitte seda edasi ründama ja niimoodi tõendeid hävitama," ärgitas Kerry kohalikku ametivenda Walid al-Muallemit.

Süüria informatsiooniminister Omran al-Zohbi rõhutas varem riigitelevisiooni vahendusel, et režiim "pole kunagi keemiarelvi kasutanud" ja süüdi on opositsioon, kelle arvatavast tunnelist olla leitud hulgaliselt erinevat keemiat ja kahtlast materjali, millest ka kahtlast videomaterjali näidati. Mässulisi süüdistavad avalikult ka Venemaa ja Iraan.

Opositsioon omakorda tõrjus hilisõhtul süüdistusi ja väitis, et tegu on Assadi režiimi valega, et "juhtida tähelepanu korduvatelt kuritegudelt tsiviilelanikkonna vastu".

Kümnendi rängim keemiarünnak

Kolmapäeval sai Süüria territooriumil opositsiooni teatel president Bashar al-Assadi vägede poolt korraldatud keemiarünnakus surma rohkem kui tuhat kolmsada meest, naist ja last.

Organisatsiooni Piirideta Arstid (MSF) andmetel toodi haiglatesse koguni 3600 neurotoksiliste sümptomitega patsienti, kellest suri 355 inimest, nende seas 54 last.

Inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati pealinna Damaskuse Ghouta eeslinnade ülestõusnute kantsi ründamisel kolmapäeva keskpäeval mürgigaasi, raketirünnakutega alustati režiimi poolt aga juba varahommikul.

Valitsus mõistagi eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.