Ban'i sõnul on vaja keemiarelva võimaliku kasutuse osas sõltumatu uurimise läbiviimist ja seda viivitamatult. Eile saigi Bashar al-Assadi juhitav koalitsioon ametliku kirja lubada ÜRO ekspertidel uurida Damaskuse Ghouta eeslinnu, mida kolmapäeval opositsiooni teatel keemiarelvaga rünnati.

Vaja on kiiret uurimist

Briti rahvusringhäälingu Lähis-Ida korrespondent Ian Pannell juhib aga endiselt tähelepanu, et keemiarelva kasutamist on võimalik tõendada kuni kolm päeva pärast rünnakut ja vaatlejatel ei ole enam palju aega, sest hiljem on täielikku tõestust raske leida.

Panneli sõnul on vägagi võimalik, et kui maailmaorganisatsiooni "ekskursiooni" rünnakupaika juhib Bashar al-Assadi koalitsioon, ei pruugi midagi selguda, sest vaatlusrühma on võimalik asukohaga eksitada.

"Igasugune keemiarelva kasutamine, ükskõik kus, kelle poolt ja mis tingimustel rikuks rahvusvahelist seadust," lisas peasekretär.

ÜRO kõneisiku Eduardo del Buey sõnul on organisatsioonil tõepoolest vaja Süüria ametlikult valitsuselt viivitamatult positiivset vastust.

"Ban Ki-moon kutsus katkestama vaenutegevust, et humanitaarabi lahingutegevuse ohvriteni jõuaks," lisas Buey.

Kümnendi rängim keemiarünnak

Kolmapäeval sai Süüria territooriumil opositsiooni teatel president Bashar al-Assadi vägede poolt korraldatud keemiarünnakus surma rohkem kui tuhat kolmsada meest, naist ja last, vigastada sai lugematu arv inimesi.

Inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati pealinna Damaskuse Ghouta eeslinnade ülestõusnute kantsi ründamisel kolmapäeva keskpäeval mürgigaasi, raketirünnakutega alustati režiimi poolt aga juba varahommikul.

Valitsus mõistagi eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.