Bareljeefi pidulikul avamisel osalesid riigikogu esimees Ene Ergma, Boriss Jeltsini lesk Naina Jeltsina, Eesti Vabariigi haridus-ja teadusminister Jaak Aaviksoo, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, president Arnold Rüütel, Valgevene esimene president Stanislav Suskevich, tuntud Venemaa 90 aastate riigimehed Gennadi Burbulis ja Fjodor Shelov-Kovedjajev ning mitmed teised tänased ja tolleaegsed riigimehed.

Riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul oli Jeltsin möödunud sajandi viimase kümnendi üks väljapaistvamaid riigitegelasi ja poliitkuid ning tema roll Eesti taasiseseisvumise protsessis oli küllaltki suur.

"Alustades jaanuariga 1991, mil Jeltsin saabus Eestisse ja peatas oma visiidiga nõukogude sõduri verised jäljed, mis olid juba jäänud Bakuusse, Tbilisisse ja Vilniusse," sõnas Ergma.

Ergma tõstis esile ka Jeltsini rolli 1991. aasta augustisündmuste ajal Moskvas, mida on raske alahinnata. „Tema meelekindel tegutsemine viis putši läbikukkumiseni ja hilisema Balti riikide iseseisvuse tunnustamiseni,“ ütles ta.

New Yorgis elav maailmakuulus skulptor Ernst Neizvestnõi (88) saatis avamise päeva puhul tervituse ning tänas skulptuuri tegijaid. "Lihtne sõna „aitäh“ tähendab palju rohkem, kui me endale aru anname. Vene keeles ütleme „spasibo“ – „täname Jumalat“ ja palume teda päästa meid. Ladina keeles tähendab see sõna „täname Jumalat armu eest," sõnas Neizvestnõi oma pöördumises.

"Kunagi ei tohi tänulikkust unarusse jätta, ükskõik mis juhtub. Eriti tänulikkust inimeste surmade ja verevalamise vältimise eest. Tänulikkust säästetud inimelude eest," lisas skulptor. "Olen õnnelik, et täna Eestis leidub ja on olemas inimesi, kes mäletavad ja teavad, kes oli see inimene nende riigi jaoks. Olen õnnelik, et täna öeldakse talle "suur aitäh"". 

Naina Jeltsina rääkis peale bareljeefi avamist, et on õnnelik abikaasa mälestuse jäädvustamise pärast.

Naina Jeltsina saabumine Tallinna lennujaama:

Boriss Jeltsini teemaline ümarlaud Tallinna teletornis: