New Yorgi linnapeale kuuluv portaal Bloomberg.com naeruvääristab kahe tosina USA esinduse sulgemist Lähis-Idas, Aafrikas ja Lõuna-Aasias.

"Üks asi on inimesi hoiatada võimaliku ohu eest, kuid mis teate saadame maailmale, kui mingi "konkreetse kohese ähvarduse" ettekäändel suisa jalga laseme?" küsib Jeffrey Goldberg.

Niikuinii on "kartmatu ja avatusele pühendatud Ameerika" oma välissaatkonnad kindlustatud punkriteks muutnud. Nüüd justkui tunnistatakse, et iseti need punkrid ei kaitse ohtude eest. "Mis järgmiseks?" küsib Goldberg. "Virtuaalsed saatkonnad internetis? Saadikud, kes üldse Washingtonist välja ei tulegi?"

Portaal The Daily Beast toob aga välja, et telefonikõne, mis paanilise reaktsiooni tekitas, oli suisa konverentsikõne 20 eri kontinentidel tegutseva al-Qaeda juhi vahel.

Kurja plaani pidasid al-Qaeda praegune juht Ayman al-Zawahiri, Jeemeni osakonna juht Nasser al-Wuhayshi, Niigeeria Boko Harami esindaja, Pakistani Talibani esindaja ning al-Qaeda Siinai poolsaare operatiivjuht ning teised.

"Oli nagu Viimsepäeva Liiga konverents," ütles üks USA luuretegelane Daily Beastile. "Kui vaadata paikasid, kus me saatkonnad sulgesime, siis saab kaardistada nende terroristide päritolu, keda pealt kuulasime."

Los Angeles Timesis kirjutab Doyle McManus, et hoolimata kõigist droonirünnakutest on al-Qaeda-nimeline võrk veel täiesti elus. "Nii palju siis Obama eelmise aasta kõnest selle kohta, kuidas meie riik on al-Qaeda kaotuse teele pööranud."

Võib-olla on terroristid otsustanud, et odavam on jääda primitiivsete rünnakute juurde Ida-Aafrikas ja Lähis-Idas, nagu tehti enne seda, kui Osama bin Laden 9/11 rünnakuga võitluse uuele tasemele tõstis.

"President Obama tahaks kangesti terrorismivastasele sõjale joone alla tõmmata ja vähendada üldse USA kohalolekut ohtlikes maades. Obama muretseb selle sõja ´pikaajalise mõju pärast isikuvabadustele kodumaal. Kuid nagu iga sõda, peaks see lõppema ühe poole võidu või mingi relvarahuga. Ent kumbagi ei ole näha!"