Kahekümne kaheksa aastane Miranda peeti kinni Briti terrorismivastase seaduse alusel. Miranda oli teel Berliinist oma koju Rio de Janeirosse, vahendas BNS.

Ühendriikide valitsus teatas, et kinnipidamine ei toimunud nende käsul, vaid brittide endi initsiatiivil, teatas BBC.

Briti ajalehe Guardiani andmetel konfiskeerisid võimud osa Miranda varustusest, muuhulgas mobiiltelefoni, sülearvuti, kaamera, mälupulgad ja DVD-sid. Samuti ei võimaldatud tal ühendust võtta advokaadiga.

Londoni politsei kinnitusel vabastati Miranda pärast küsitlemist.

Briti võimude käes pääsenud elukaaslasele Rio de Janeiro lennujaama täna vastu tulnud Glenn Greenwald lubas ajakirjanikele, et pärast seda vahejuhtumit hakkab ta veel pingsamalt töötama selle nimel, et Suurbritannia kohta valguskartvat materjali avaldada.

Brasiilia valitsus on väljendanud seoses oma kodaniku kinnipidamisega "sügavat muret".

Brasiilia välisministeeriumi teatel võttis selle Londoni saatkond enne Miranda vabastamist Briti võimudega ühendust ning Brasiilia kavatseb seoses vahejuhtumiga pärida aru ka USA võimudelt.

"Vahejuhtumile pole õigustust, kuna see oli suunatud isiku vastu, kelle suhtes pole esitatud mingeid süüdistusi, mis võiksid õigustada selle seaduse kasutamist," märkis ministeerium, väljendades lootust, et säärased intsidendid tulevikus ei kordu.

Greenwald analüüsis ja avaldas infot dokumentidest, mille lekitas USA endine luuretöötaja Snowden ja mis paljastasid riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ulatuslikud jälgimisprogrammid.

Raevunud Greenwald ütles esmaspäeval, et Briti võimudel pole absoluutselt mingeid kahtlusi, et Miranda võiks olla seotud terrorismiga, kuid teda küsitleti tundide kaupa seoses Guardiani lugudega, mis kajastasid NSA tegevust.

"Ilmselt oli tegemist katsega hirmutada neid, kes kajastavad ajakirjanduses NSA ja Briti GCHQ tegevust," kirjutas Greenwald esmaspäeval Guardianis. "Tegemist on terrorismivastase seaduse ilmselge kuritarvitamisega põhjustel, millel pole terrorismiga vähimatki pistmist."

Briti siseministeerium pole Miranda kinnipidamist seni kommenteerinud, öeldes, et see kuulub politsei pädevusse.