"[Igor Morgulovi ja Shinsuke Sugiyama] kohtumisel on plaanis arutada kahepoolse päevakorra küsimusi, kaasa arvatud rahulepingu sõlmimise probleeme, ning vahetada arvamusi aktuaalsetel rahvusvahelistel ja regionaalsetel teemadel," teatati Interfaxile Venemaa välisministeeriumi info- ja pressiametist.

Jaapani asevälisministri Shinsuke Sugiyama sõnul loodab ta "kiirendada kahepoolselt vastuvõetavate lahenduste otsinguid".

"Valitseb tunne, et oleme lähedased sõbrad," vahendas uudisteagentuur RIA Novosti ministri sõnu.

Jaapani telekanali NHK andmeil kestavad kõnelused kaks päeva, edastas AFP BNS-i vahendusel.

Pingeline olukord Lõuna-Kuriili saartega

Eeldatavalt arutavad diplomaadid seda, millised saavad olema Lõuna-Kuriilide üle peetavate läbirääkimiste järgmised etapid. Sellise dialoogi taasalustamise osas leppisid Vene ja Jaapani liidrid kokku selle aasta aprillis, kui Jaapani peaminister Shinzo Abe külastas Moskvat.

Abe külaskäik oli esimene Jaapani peaministri visiit Venemaale kümne aasta jooksul. Venemaa välisminister Sergei Lavrov plaanib sel sügisel visiiti Jaapanisse.

Suutmatus sõlmida Lõuna-Kuriili saarte üle kestva territoriaalvaidluse tõttu alates Teise maailmasõja lõpust ametlikku rahulepingut on takistanud Jaapanil ja Venemaal ära kasutamast kahepoolsete suhete täielikku potentsiaali. Detsembris võimule tulnud Abe on teinud suhete parandamisest Venemaaga ühe oma valitsuse prioriteedi ning toetanud ummikus kõneluste jätkamist tülile lahenduse leidmiseks.

Jaapan nimetab Teise maailmasõja lõpul Nõukogude vägede okupeeritud neljast saarest koosnevat Lõuna-Kuriilide rühma Põhjaterritooriumideks ja taotleb neid tagasi, viidates 1855. aasta kahepoolsele traktaadile kaubandusest ja piiridest. Punaarmee okupeeris saared 1945. aastal Teise maailma sõja lõpupäevil.

2010. aastal tegi Vene toonane president Dmitri Medvedev ühele saartest Tokyot ärritanud külaskäigu.

Jaapan huvitub eeskätt Venemaa energiaallikatest, seda eriti pärast 2011. aasta Fukushima tuumakatastroofi.

Jaapani-Vene kaubavahetus oli mullu 24 miljardit eurot. Venemaa on oma suurusest ja lähedusest hoolimata Jaapani kaubanduspartnerite seas alles 15. kohal.