Seaduse toetajate sõnul on tegemist esimese USA osariigi tasemel seadusega, mis annab koolide sugude põhjal eraldatud ruumidele ligipääsu õpilase soo põhjal, millega ta end identifitseerib, mitte tema bioloogilise soo põhjal, vahendab Reuters.

Oponentide sõnul on seadus liiga ebamäärane ja võib viia kuritarvitusteni.

Mõned koolipiirkonnad, sealhulgas Los Angelese ja San Francisco omad, on juba enne seaduse vastu võtmist lubanud õpilastel osaleda spordiprogrammides ja valida ruume vastavalt oma sooidentiteedile, teatas seaduse autori, California parlamendi alamkoja San Franciscost pärit demokraadist liikme Tom Ammiano pressiesindaja Carlos Alcala.

Heaks kiidetud seaduse järgi peavad seda nüüd tegema hakkama kõik koolipiirkonnad.

Seaduse toetajate sõnul tõstab see transsooliste õpilaste moraali. Muidu tunnevad nad tihti ennast isoleerituina ning sageli kiusatuina.

„See saadab neile sõnumi, et nad on osa koolikogukonnast, et neid väärtustatakse ja me tahame, et nad osaleksid täiel määral ja oleksid edukad,“ ütles transsooliste õigusi kaitsva organisatsiooni Transgender Law Center õigusdirektor Ilona Turner. „See on jõuline sõnum, mida nad ausalt öeldes pole seni saanud.“

Seaduse vastu on olnud konservatiivsed ja usuorganisatsioonid, sealhulgas California katoliiklik konverents ja Concerned Women for America. Samuti perekondade huve kaitsev organisatsioon Capitol Resource Institute.

„Nad ei oleks pidanud sundima seda peale kõigile California koolipiirkondadele,“ ütles Capitol Resource Institute'i pressiesindaja Karen England, kelle sõnul on seadus liiga ebamäärane ning ei anna mingeid juhiseid selle rakendamiseks või kuritarvitamise takistamiseks.

„Enamik californialasi ei taha, et nende tütred käiksid duši all või tualetis koos poistega,“ ütles England.