Nädalavahetusel toimunud rünnakud arvatakse olevat kättemaks kodanike omakaitsegruppide moodustamise eest, et aidata Nigeeria relvajõududel võidelda äärmusrühmituse Boko Haram vastu, mis on tegutsenud alates 2009. aastast, vahendab AFP.

„Relvastatud mehed, kes arvatakse olevat Boko Harami liikmed, sisenesid mošeesse ja avasid tule moslemitest palvetajate pihta, tappes 44,“ ütles Nigeeria anonüümseks jäänud kõrge valitsusametnik Kondugas toimunud rünnaku kohta. „Me usume, et rünnak oli seotud elanike koostööga julgeolekutöötajatega Boko Harami liikmete enda hulgast tuvastamisel ja arreteerimisel.“

Kohaliku võimuesindaja sõnul korraldasid arvatavad Boko Harami liikmed laupäeva õhtul rünnaku ka Ngomi külas Mafa piirkonnas ja lasid maha 12 inimest.

Mõnede elanike sõnul kandsid ründajad Kondugas sõjaväevormi, mis on viimasel ajal olnud Boko Harami taktika.

Nigeeria armee on riigi kirdeosas rünnakule asunud, et islamistide mäss lõpetada. Mais kuulutati piirkonnas välja erakorraline seisukord. Viimastel nädalatel on sõjavägi õhutanud omakaitsegruppide loomist, et aidata võimudel Boko Harami liikmeid leida ja arreteerida.

Omakaitsegruppide teeneks on peetud rünnakute arvu vähenemist, kuid mõned on hoiatanud, et olukord võib kontrolli alt väljuda ning viia vägivalla kasvuni.

Boko Haramiga seotud vägivallas on alates 2009. aastast hukkunud 3600 inimest. See arv sisaldab ka julgeolekujõudude tapetud inimesi. Julgeolekujõude süüdistatakse sealjuures suurtes kuritarvitustes.

Sõjavägi on kuulutanud, et on saavutanud viimase aja ofensiivis suurt edu, kuid seda on keeruline kinnitada.

Vaatamata sellele, et rünnakute arv näib olevat vähenenud, on vägivald siiski jätkunud. Muu hulgas on viimasel ajal korraldatud kolm ohvriterohket rünnakut koolide vastu.

Esmaspäeval AFP valdusse sattunud videos võttis Boko Harami juht Abubakar Shekau vastutuse mitmete hiljutiste rünnakute eest julgeolekujõudude vastu Nigeeria kirdeosas ning kinnitas, et on vaatamata ofensiivile hea tervise juures.

USA on Boko Harami juhi ülemaailmseks terroristiks kuulutanud ja pannud tema tabamise eest välja 5,3 miljonit eurot.

„Ma esitan Obamale väljakutse,“ ütles Shekau videos. Ta esitas samasugused väljakutsed ka Prantsusmaa presidendile François Hollande'ile ja Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule. „Nad ei ole mulle võrdväärsed vastased.“

Boko Haram väidab, et võitleb islamiriigi rajamise eest Aafrika kõige rahvarohkemas riigis ja suurimas naftatootjas. Nigeeria 160 miljonit elanikku jagunevad laias laastus põhjaosa moslemiteks ja lõunaosa kristlasteks.