Dr Mark Post ja tema meeskond alustasid lehma tüvirakkude eraldamisega. Seejärel kasvatasid nad kolme kuu jooksul 20 000 lihaskiudu, vahendab Dutch News.

Lihaskiud eemaldati ükshaaval käsitsi, lõigati lahti ja tõmmati sirgeks. Kiud pressiti kokku, et moodustuks pihv.

Kogu projekti maksumus on seni olnud 250 000 eurot.

Esmaspäeva pärastlõunal kavatseb Post hamburgeri ajakirjanike ees ära süüa.

„Lehmad on väga vähetootlikud,“ ütles Post Briti ajalehele The Guardian. „Me peame lehmi palju söötma, et iseennast sööta. Kasvatatud liha on palju tootlikum.“

Praegu on 30 protsenti Maa kasutatavast pinnast kaetud loomade karjamaadega. Kui inimeste arv kasvab ennustuste järgi 2060. aastaks 9,5 miljardini, peaks lihaturu suurus kahekordistuma. See tähendaks suuremaid kasvuhoonegaasi metaani emissioone ning palju vähem ruumi toidutaimede kasvatamiseks.

Posti sõnul analüüsitakse tema kasvatatud liha üldiste keskkonnamõjude seisukohalt, kuid esialgsete hinnangute järgi vähendab tema laboriliha maa- ja veevajadust 90 protsenti ning energiavajadust 70 protsenti.