"Naistele on ju nii rinnavähi- kui emakakaelavähi sõeluuringud, kus teatud aastakäikude naisi igal aastal tasuta kontrolli kutsutakse. Meestele aga eesnäärmevähi skriiningut ei tehta. Seda olukorras, kus Eestis avastatakse igal tööpäeval umbes kolm uut eesnäärmevähi juhtumit. Neist umbes 20 protsendil on haigus juba kaugele arenenud, ülejäänutel on see täiesti ravitav ja enamasti eluiga ei lühenda," rääkis Ausmees ajakirjas TervisPluss.

Tema sõnul oleks üleriigilise uuringuga võimalik leida need 20 protsenti varakult ja nad terveks ravida.

"Minu jaoks on täiesti arusaamatu, kuidas ei ole võimalik riigil korraldada nii, et kõik mehed alates 55. eluaastast saaksid anda esmased analüüsid eesnäärmevähi kindlakstegemiseks," ütles ta kriitiliselt.

Eesti Uroloogide Seltsi juhatuse esimees Toomas Tamm rääkis aprillis ERRi teadus- ja haridusrubriigis, et Eestis diagnoositakse aastas ligikaudu 1000 uut eesnäärmevähi juhtu

"Enamasti on eesnäärmevähi näol tegemist aeglaselt progresseeruva vähiliigiga, mida õigeaegsel avastamisel on võimalik edukalt ravida, kuid Eestis teeb muret ebatavaliselt suur suremus sellesse haigusesse. Kui Euroopa Liidu riikides keskmiselt sureb eesnäärmevähi tagajärjel 23 meest, siis Eestis lõpeb haigus surmaga 37 juhul 100 000 mehe kohta ja seda hoolimata järjest parematest ravivõimalusest. Seda on kindlasti liiga palju," sõnas ta.