Bareljeefi ümbritseb kiri eesti, inglise ja vene keeles „Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini mälestuseks, tema panuse eest Eesti iseseisvuse rahumeelses taastamises aastatel 1990-1991“, teatas Meelis Kubits, bareljeefi loomise taga oleva MTÜ Mälestuse Initsiatiiv juhataja.

MTÜ Mälestuse Initsiatiiv nõukogu esimehe Raivo Vare sõnul rõhutab bareljeefil olev tekst Jeltsini toetust Eesti iseseisvuspüüdlustele läbi mitmete aastate.

„Selle panuse krooniks olid 1991. aasta 13. jaanuari visiit Tallinnasse ja loomulikult Eesti taasiseseisvuse tunnustamine sama aasta 24. augustil, sõnas Vare. Tema sõnul on bareljeefi algatusrühma liikmed veendunud, et tegemist on teopõhise tunnustamisega. „Keegi ei idealiseeri Boriss Jeltsini vastuolulist isiksust, nagu üleüldse ei ole võimalik idealiseerida ühtegi inimest, kes on suures poliitikas jõudnud absoluutsesse tippu,“ lausus Vare.

Kubitsa sõnul ei ole avamisel osalemiseks veel kutseid saadetud, kuid nii asjassepuutuvad Eesti riiklikud institutsioonid kui ka Jeltsini perekond on 22. augustist informeeritud. „2012. aasta augustis andis Leedu Vabariigi president Dalia Grybauskaitė Vilniuses Naina Jeltsinale Leedu riigi kõrgeima autasu abikaasa teenete eest. Läti Vabariigi president Vaira Vīķe-Freiberga oli Jeltsinit tänanud juba tema eluajal 2006. aastal. Ma loodan, et Eesti kodanike poolt erainitsiatiivi korras initsieeritud ja rahastatud bareljeef Boriss Jeltsini mälestuseks tema panuse eest Eesti taasiseseisvumise rahumeelses taastamises ei jää kuidagi meie lõunanaabrite kõrgeimatele riiklikele autasudele alla,“ sõnas Kubits.

Bareljeefi autoriteks on maailmakuulus New Yorgis elav skulptor Ernst Neizvestnõi (88) ja noor Eesti skulptor Rene Reinumäe. „Ernst Neizvestnõi kinkis Jeltsini perekonnale Boriss Jeltsini mälestuseks loodud büsti ja selle alusel lõi noor Eesti skulptor Rene Reinumäe bareljeefi. See on väga ilus põlvkonnaülene koostöö, mis sai teoks tänu Neizvestnõi perekonna ja Jeltsini perekonna lahkele loale kasutada bareljeefi valmistamiseks just Ernst Neizvestnõi tööd. Me oleme neile perekondadele selle vastutuleku eest erakordselt tänulikud, sest Neizvestnõi originaaltöö tellimine oleks väga erinevatel põhjustel jäänud meile kättesaamatuks,“ ütles Kubits.

Tema sõnul on Nunne tänava müüri asukoht Patkuli trepi juures väärikas ja sobilik mitmel moel. „Palju on räägitud veel mitmete Eesti ajaloo käiku mõjutanud poliitikute mälestuse jäädvustamisest. Kui nüüd huvilistel energiat ja tahtmist on, siis sinna müürile mahub küllap kolm-neli bareljeefi veel. On inimesi, kelle arvates Boriss Jeltsini bareljeef peaks asuma riigikogu hoones ja kahtlemata on ka neid, kelle arvates seda pole üldse vaja. Inimeste mälu on selektiivne ja konjunktuur kahtlemata ei toeta sedalaadi initsiatiivide teostamist. Initsiatiivgrupi sees oleme jõudnud aga konsensusele, et Nunne tänava müür on väärikas ja hästi ligipääsetav koht ning Tallinna linnavalitsuse vastavad struktuuriüksused on sellele oma loa samuti andnud. Paremat aega avamiseks, kui augusti kahekümnendad kuupäevad on samuti keeruline leida,“ sõnas Kubits.

1. veebruaril 2012. a pöördusid 39 Eesti ühiskonnategelast ja ettevõtjat avalikkuse poole ettepanekuga jäädvustada Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini panus Eesti taasiseseisvumisse.