Kaevurid päästeti spetsiaalse kapsli abil ja seda jälgis telepildis otse kogu maailm, vahendab BBC News.

„See on häbiplekk Tšiili õigussüsteemile,“ ütles üks lõksus olnud kaevuritest Mario Sepulveda Associated Pressile. „Ei ole võimalik, et sellise suurusjärgu õnnetuse eest ei võeta kedagi vastutusele. Täna tahan ma kaevata sügava augu ja matta ennast uuesti maha, ainult et seekord ei taha ma, et keegi mu leiaks.“

Üks Sepulveda kolleegidest ütles, et võttis otsusest kuuldes kohe ühendust advokaatidega.

„Nad ütlesid, et me rahuneksime. Meil on veel teine kohtuasi, see puudutab hooletust,“ ütles Luis Urzua AFP-le.

Endine kaevandusminister Laurence Golborne, kes juhtis päästeoperatsioone, ei suutnud samuti otsust uskuda. Ta ütles Tšiili raadiojaamale Cooperativa, et järelevalveorgan oli käskinud sajandivanuse kaevanduse omanikel ehitada varuväljapääsu, aga omanikud ei täitnud korraldust. Kui seda oleks tehtud, ei oleks kaevurid Golborne'i sõnul pidanud 70 päeva maa all veetma.

Tšiili endise presidendi Salvador Allende tütar, senaator Isabel Allende ütles, et otsus on valus.

„On raske aktsepteerida, et prokuratuur leiab, et keegi ei ole vastutav,“ ütles Allende.

Kaitseadvokaat Catherine Lathrop oli aga otsusega rahul.

„Me oleme kogu aeg öelnud, et see oli kahetsusväärne õnnetus. Just nimelt õnnetus ning selles juhtumis ei olnud võimalik kindlaks teha minu klientide mingisugust vastutust,“ ütles Lathrop.

Varing San José kaevanduses Copiapó linna lähedal eraldas 33 kaevurit umbes 700 meetri sügavusel täielikult muust maailmast kaheks nädalaks. Nad elasid hädaolukorraks mõeldud varude peal, kuni päästjad rajasid kitsa šahti, mida mööda sai neile toitu ja vett toimetada.