Niinimetatud „Vene reidid“ Peterburis on sel nädalal aidanud paljastada kümneid illegaalseid puuviljalette, mille taga on tööloata välismaalased, teatas ettevõtmise üks organiseerijatest Nikolai Bondarik kolmapäeval RIA Novostile.

„Ei ole kedagi teist, kes seda teeks peale meie,“ ütles äärmusrahvuslane Bondarik, kes kuulub Venemaa opositsiooni koordinatsiooninõukokku.

Reide korraldavad 50-60 inimesest koosnevad rohujuuretaseme entusiastide grupid, kelle hulgas on nii rahvuslasi kui ka kodanikuühiskonna aktiviste, kes on väsinud „Dušanbest (Tadžikistani pealinn) meie tänavatel“, teatas Bondarik.

Kontrollitakse tänavakaupmeeste töölube ja neist teatatakse politseisse, kui paberitega on midagi korrast ära.

Peterburi uudisteportaal Fontanka.ru väitis, et reidide korraldajad on pesapallikurikatega puruks peksnud puuviljalette ning avaldanud foto maha laiali paisatud puu- ja köögiviljadest turul, kuid Bondarik eitas selliseid süüdistusi ja väitis, et pesapallikurikad on mõeldud enesekaitseks.

Peterburi reidide ajendiks sai politseiniku ründamine eelmisel nädalal Moskva turul. Turumüüja purustas politseiniku kolju, kui ta püüdis vägistamises kahtlustatut kinni pidada.

Politsei korraldas seepeale Moskva turgudel suured haarangud, mille käigus vahistati üle tuhande peamiselt Põhja-Kaukaasiast või Kesk-Aasiast pärit sisserännanu. Politseiniku ründaja tabati ja teda võib oodata eluaegne vanglakaristus.

„Vene reidide“ käigus pole vägivallast teatatud, kuid politsei uurib teateid seadusliku tänavakauplemise takistamise kohta, teatas Peterburi politsei esindaja RIA Novostile.