Ohvrite arvu suurenemise taga on Talibani rünnakute sagenemine ning ägenenud kokkupõrked Afganistani valitsusvägede ja islamistlike mässuliste vahel, teatas maailmaorganisatsioon AFP ja BNS-i vahendusel.

Eelmisel aastal Afganistani tsiviilohvrite arv kahanes. Uus tõus tekitab küsimusi, kuidas suudavad valitsusväed kaitsta tsiviilelanikkonda pärast NATO vägede lahkumist järgmisel aastal.

ÜRO Afganistani abimissiooni (UNAMA) andmetel hukkus vahemikus 1. jaanuar kuni 30. juuni Afganistanis sõjategevuse tõttu 1319 ja sai haavata 2533 tsiviilisikut. Tsiviilsurmade arv kasvas mulluse sama vahemikuga võrreldes 14 protsenti ja haavatute arv 28 protsenti.

ÜRO teatel põhjustasid 74 protsenti tsiviilsurmadest ja haavatutest ülestõusnud ja üheksa protsenti valitsusväed, 12 protsenti hukkusid pooltevahelistes kokkupõrgetes. Suurima osa tsiviilohvritest põhjustavad endiselt ülestõusnute pommirünnakud, oluliselt on kasvanud valitsusvägede ja ülestõsunute vahelistes kokkupõrgetes surma ja haavata saanud tsiviilisikute arv.