2012. aasta andmete kohaselt saab hea uudisena välja tuua, et Eesti töötusmäär on alla Euroopa Liidu keskmise ning oluliselt väiksem kui näiteks Eesti lähinaabritel Lätis ja Leedus.

Kuigi võib väita, et noorte töötuse probleemi puhul saab Eestis märgata edusamme, on tegemist endiselt üsna valusa teemaga. "See, et meil on hetkel üle 10 000 noore töötu, on märk sellest, et noortel pole kerge tööturule siseneda," ütles statistikaameti peaanalüütik Siim Krusell tänasel esitlusel.

Statistikaameti värske aastaraamatu kohaselt on Eestis endiselt probleem negatiivse iibe ning suure väljarändajate arvuga. Kruselli sõnul on Soome küll hea naaber sissetulekute tõusu mõjutamise mõttes, ent samas nõuab naaberriik Eesti tööjõulise elanikkonna pealt korralikult kümnist.

Samas toob peaanalüütik positiivsete uudiste tähe all välja statistika, mille kohaselt on suur osa Maarjamaale tagasi pöördunud rahvast Eesti kodakondsusega. "Mingis mõttes toimub ring, kus minnakse välismaale elama, aga tullakse hiljem ikkagi tagasi," kommenteeris Krusell.

Peadirektor Andres Oopkaup hindas Eesti edasiminekuid võrreldes ülejäänud Euroopa Liiduga heaks. Eriti suuri edusamme on Eurostati andmetele tuginedes märgata sotsiaalvaldkonda puudutavas. Näiteks asub Eesti imikusuremuse statistikat vaadates Euroopa esimese kolme seas, vähem sureb vastsündinuid ainult Soomes ja Rootsis.

Lisaks saab välja tuua Eesti edusamme rahva oodatava eluea pikkust arvesse võttes. Ehkki üheks jätkuvaks probleemiks on meeste küllaltki madal elupäevade pikkus, on Eesti elanike oodatav eluiga läbi teinud Euroopa suurima tõusu.

Peadirektor rõhutas tänasel esitlusel, et statistikaamet ei ole kindlasti amet või institutsioon, mis tegeleb lahenduste välja pakkumisega, pigem näitab nende poolt avaldatud statistika seda, mis on pildil valesti.

Statistikaameti aastaraamatuga saab tutvuda nende veebikeskkonnas.