„Galicias olid kõik šokeeritud,“ ütles õnnetuse toimumispaiga lähistel elav Diego Pazos Delfile. „Täna on meie rahvuspüha: Santiagos pidid toimuma suured pidustused ning inimesed oleks pidanud leinamise asemel hoopis pühi nautima,“ lisas ta.

„Inimesed olid väga abivalmid ja kõik panustasid, kuidas vähegi suutsid. Kohalikud tassisid sündmuskohale vett kokku ning üritasid rongiaknaid katki lüüa, et kannatanuid ja hukkunuid sealt välja saada. Ka politsei ja päästjad väärivad enda kiiruse tõttu kiitust,“ illustreeris Pazos sündmuspaigal valitsenud meeleolu.

Kohaliku sõnul ei ole Galicia piirkonnas ühtki inimest, keda rongiõnnetus ei puudutaks. „Meie regioonis on inimesed omavahel väga tihedalt seotud. Terve Galicia leinab hukkunuid,“ sõnas mees.

Mehe sõnul tekitavad Hispaania meedias ööpäevaringselt jooksvad uudised temas ainult õõvastust ning telepildis vaid surma ja vere nägemine kutsub pigem teleripuldi järele haarama.

Pazose hinnangul tekitas kohalik meedia inimestes esmalt pigem segadust. „Me olime kõik juhtunu suhtes segaduses: alguses pakkusid mõned meediaväljaanded, et toimunu põhjustajaks võis olla terrorirünnak, kuna rongiõnnetusele näis eelnevat plahvatus. See kahtlus aga hajutati enne, kui suurem paanika sai tekkida, ning valitsus ja rongifirma kinnitasid, et tegemist oli õnnetusega.“

Pazos jääb riigipoolsest toest rääkides pigem negatiivseks. „Valitsus käitus õnnetusest teada saades ootuspäraselt apaatselt,“ ütles mees. Pazose sõnul avaldas valitsus enda veebilehel küll hukkunute peredele suunatud kaastundeavalduse, ent kasutas selleks vaid varasematest uudistest kopeeritud malli.

Eile õhtul kohaliku aja järgi kell 20.42 toimunud õnnetuse põhjustajaks oli rongi liiga suur kiirus kurvi jõudmisel. Vagunid lendasid ükskteise otsa ja suruti kokku nagu akordion, üks vaguneist läks õnnetuses pooleks. 224 inimest vedanud rong oli õnnetuse hetkel sisenemas Santiago de Compostela jaama Hispaania loodeosas asuvas Galicia regioonis. Seni on rahvusvaheline meedia saanud kinnitust 80 hukkunust.

Hispaanias on välja kuulutatud seitsmepäevane lein.