Vagunid lendasid ükskteise otsa ja suruti kokku nagu akordion. Üks vagun läks õnnetuses pooleks, teatab AFP.

Õnnetus juhtus kell 20.42 kohaliku aja järgi. Rong, milles viibis 218 reisijat ja neljaliikmeline personal, oli sisenemas Santiago de Compostela jaama Hispaania loodeosas asuvas Galicia regioonis.

Päästjad leidsid rongi vrakist 73 surnukeha ja veel viis ohvrit suri hiljem haiglas, teatas Galicia ülemkohtu pressiesindaja.

Vigastada sai kokku 140 inimest.

39-aastane Francisco Otero, kes viibis parajasti vanematekodus kohe raudteelõigu kõrval, kus õnnetus juhtus, ütles, et kuulis kõva pauku, nagu oleks toimunud maavärin.

„Esimene asi, mida ma nägin, oli naise surnukeha. Ma polnud enne kunagi laipa näinud. Kõige rohkem äratas mu tähelepanu see, et valitses suur vaikus, oli suitsu ja väike põleng,“ rääkis Otero. „Minu naabrid üritasid kirveste ja vasarate abil vagunitesse kinni jäänud inimesi välja tirida ja lõpuks said nad välja käsisae abil. See oli ebatõeline.“

Rong oli teel Madridist Ferroli. Galicia regioon valmistub parajasti oma kaitsepühaku Püha Jaakobi auks peetavateks pidustusteks.

Pealtnägija ütles raadiojaamale Cadena Ser, et vagunid rullusid kallakul mitu korda üle katuse ja peatusid üksteise otsas.

Hispaania televisioon TVE teatas, et rong võis rööbastelt välja sõita, sest selle kiirus oli õnnetuse hetkel liiga suur, kuid riikliku raudteefirma Renfe pressiesindaja ütles, et õnnetuse põhjustest on liiga vara rääkida.

„Uurimine käib ja me peame ootama. Me saame teada, milline oli kiirus, üsna pea, kui me uurime rongi musta kasti,“ ütles Renfe esindaja.

„Surmavalt suur kiirus“ oli ajalehe El Mundo pealkiri. Ajaleht teatas, et rong sõitis asula sees kiirusega 220 kilomeetrit tunnis, kui lubatud oli 80 kilomeetrit tunnis.

Ajaleht El País väitis, et rongi kiirus oli 180 kilomeetrit tunnis, kui õnnetus juhtus.

Õnnetus juhtus kiirraudtee lõigul umbes neli kilomeetrit enne Santiago de Compostela peavaksalit.

Tegemist oli Alvia-tüüpi rongiga, mis on võimeline sõitma nii kiir- kui tavapärasel raudteel.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy, kes on ise pärit Santiago de Compostelast, külastab õnnetuspaika neljapäeval.

„Ma tahan väljendada kaastunnet ja solidaarsust kohutava rongiõnnetuse ohvritele Santiagos,“ kirjutas Rajoy Twitteris.

Santiago de Compostela linn jättis ära kaitsepühaku auks plaanitud kontserdid ja ilutulestikud.

Katastroof on üks suuremaid Hispaania raudtee ajaloos. 1944. aastal said sajad inimesed surma õnnetuses Madridi ja Galicia vahel. 1972. aastal hukkus 77 inimest rööbastelt väljasõidu tagajärjel riigi lõunaosas Andaluusias.