Projekti „Geoengineering Climate: Technical Evaluation and Discussion of Impacts“ toetavad USA rahvuslik teaduste akadeemia, rahvuslik ookeani- ja atmosfääriadministratsioon (NOAA), rahvuslik aeronautika- ja kosmoseagentuur (NASA) ning USA luurekogukond, vahendab Fox News.

„On loomulik, et sellisel teemal nagu kliimamuutus teeb agentuur koostööd teadlastega, et mõista paremini seda nähtust ja selle mõjusid rahvuslikule julgeolekule,“ ütles teaduste akadeemia pressiesindaja William Kearney.

Konspiratsiooniteoreetikud armastavad rääkida, et mitmete maailma riikide valitsused püüavad ilmastikku kontrolli alla saada, viidatakse lennukite chemtrail'idele ehk keemiajälgedele, pilvede külvamisele ja muule. Seda teemat on kajastatud ka popkultuuris, alates „Simpsonitest“ kuni „X-Filesini“.

Projekti töögrupi esimesed kaks kohtumist toimusid Fox Newsi teatel 20. mail ja 19. juunil algusest lõpuni suletud uste taga.

17. juulil Washingtonis toimunud hommikune ja õhtune kohtumine lõppesid aga avaliku sessiooniga, kus lubati piiluda töögrupi plaanidesse. Teaduste akadeemia uuringute direktori Edward Dunlea sõnul ei oleks need sugugi väärt agent Fox Mulderi aja raiskamist.

„Mitte miski selles uuringus sisalduv ei ole kuidagi salastatud,“ ütles Dunlea Fox Newsile. „Me koostame hinnangut. See on hinnang selle kohta, mis on teaduskirjanduses teada mõnede välja pakutud inseneritehnikate kohta – nii päikesekiirguse juhtimise kui süsihappegaasi eemaldamise kohta.“

Dunlea keeldus CIA-d nimepidi nimetamast.

„Kõik meie toetajad on sellest teemast huvitatud osana suuremast kliimamuutuse üle käivast arutelust, millel on majanduslikud, keskkonnaalased ja rahvusliku julgeoleku alased tagajärjed,“ ütles Dunlea.

USA rahvusliku luurenõukogu 2008. aasta uurimuses tõdetakse, et kliimamuutus on rahvuslikule julgeolekule tõsine oht.

„Kliimamuutus ja kliimamuutuse poliitika võib mõjutada ... riigisisest stabiilsust mitmetes võtmetähtsusega osariikides, uute mereteede avanemist ja ligipääsu toorainetele ning ülemaailmset majandust palju laiemalt – märkimisväärsete geopoliitiliste tagajärgedega,“ öeldi uurimuses.