Politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher esines Delfile antud intervjuus väljaütlemisega, mille kohaselt astuvad vägijooki tarvitanuna kõige julgemini autosse just lõunaeestlased.

Vaher ütles, et tema hinnangul on üheks põhjuseks, miks just Lõuna-Eestis joobes juhtimisega vahele jäänute arv jätkuvalt kõrge püsib, maapiirkondade hõre asustus. Vaheri hinnangul istutakse vindise olekuga sageli autorooli selleks, et naaberasulasse poodi uue pudeli järele minna, kuna igas külakeses pole alkoholi saadaval.

PPA juht usub, et praeguse olukorra parandamiseks tuleks üle vaadata alkoholilitsentside andmise kord ja seda võimalusel piirata. "Näiteks ehk tuleks vaagida, kas alkoholilitsentsi andmine justnimelt sinna piirkonda on hea mõte," ütles Vaher Delfile.

Põlvamaal Saverna külas asuva Konsumi juhataja sõnul on idee maapoodidele antud alkoholilitsentside ümberkorraldamise kohta üsna õhust võetud. „Me nüüd küll enda peale seda vastutust ei võta, et inimesed joovad end meie kaupluses täis ja siis satuvad koju minnes õnnetustesse. Milles need maapoed süüdi on? Minu arvates ei ole see õiglane, et maapoed peaks litsentside jagamisel selle tõttu kannatama, et inimesed alkoholilembesed on,“ ütles poodnik.

Ka ei ole poodniku sõnul olukord nii hull, et kassapidajad päris igapäevaselt jommis klientidega tegelema peaks. „Purjus inimestele on meil keeld alkoholi müüa, seetõttu joobes olekus siia sõitnud inimesi meile poodi eriti sisse ka ei tüki. See, kas kaine olekuga klient enda purjus sõbrale pärast pudeli edasi annab, on juba teine teema,“ sõnas juhataja.

„Eks neid juhtumeid on muidugi olnud, kus politsei on saanud väljakutse natuke liiga vintis klientidega seoses, aga tegelikult on meil õues kaamerad väljas ja politsei jälgib siin toimuvat kogu aeg.“

Eelmisel aastal toimus Põlvamaal joobes juhtide osalusel seitse liiklusõnnetust.