Sajad märulipolitseinikud murdsid blokaadi ja lõhkusid barrikaadid parlamendihoone ja Aleksander Nevski katedraali ümber kella 3 ja 4 vahel hommikul, teatab Sofia Globe.

Pärast eelmisel õhtul kell 22 tehtud ebaõnnestunud katset evakueerida ümber piiratud parlamendiliikmed bussiga, mida meeleavaldajad aga lahkuda ei lasknud ja mille käigus said mitmed meeleavaldajad ja vähemalt üks politseinik vigastada, saabus varahommikul kohale buldooser, mis barrikaadid purustas.

Siiski eemaldati vaid osa tõketest, millest piisas aga parlamendiliikmete ja ministrite hoonest välja toomiseks. Kella 5.30 ajal kogusid meeleavaldajad sillutisekive barrikaadide taas ülesehitamiseks ja kindlustamiseks.

Meeleavaldajad püstitasid kõigile parlamandihoone lähedal asuvatele tänavatele sillutisekividest, prügikastidest, potitaimedest ja muust käepärasest uued tõkked, et parlamendiliikmed ei saaks sündmuskohalt lahkuda.

Bulgaaria sotsialistliku partei ning õiguste ja vabaduste liikumise esindajad eskorditi minema ükshaaval suure hulga politseinike saatel. Evakueeritute hulgas oli ka kolm ministrit – rahandusminister Petar Čobanov, majandusminister Dragomir Stoinev ning töö- ja sotsiaalpoliitika minister Hassan Ademov. Ministrid viidi teadetekohaselt minema soomustatud autodega.

Hilisemaks jäeti parlamendi personali ja ajakirjanike evakueerimine. Viimased olid parlamendihoones, sest valitsevad erakonnad alustasid vastuoluliste eelarvemuudatuste arutamist. Need tooksid kaasa riigivõla suurenemise veel miljardi leevi (umbes 500 miljoni euro) võrra.

Bulgaaria valitsusvastased meeleavaldused said alguse umbes 40 päeva varem, kui võimuparteid nimetasid riikliku julgeoleku agentuuri juhiks vastuolulise Deljan Peevski.

Pahameel Peevski ametissenimetamise üle tõi mitmeks päevaks tänavatele kümned tuhanded bulgaarlased, kes nõudsid valitsuse tagasiastumist, tõelisi poliitilisi reforme ja uusi valimisi ning keeldusid vastu võtmast valitsuse vabandust, milles öeldi, et Peevski ametissenimetamine oli viga.

Öised rahutused kutsusid esile opositsiooniringkondade uued üleskutsed valitsuse tagasiastumiseks.

Õhkkond oli kogu öö kuni varahommikuni väga emotsionaalne. Mõned meeleavaldajad nimetasid politseinikke janitsarideks (Türgi sultani kaardiväelased) ning kella 5 ajal oli Sofia tänavatel endiselt kuulda hüüdeid „Maffia!“, „Punane rämps!“ ja „Astuge tagasi!“.