On masendav ja kurb, et leidub nii palju inimesi, kes on valmis "politseinikele" maksma ning seeläbi oluliselt vaesemaks jäävad. Tundub ju, et selliste petiste eest on korduvalt hoiatatud ning ei tohiks olla kedagi, kes pole sellisest pettuseliigist teadlik. Valdavalt lähevad petiste õnge ikka vanemad inimesed, kes suurest hirmust lähedase pärast on valmis loovutama kõik oma säästud.

Kõige paremini saab selliseid juhtumeid vältida lähedastega suheldes. Võtke oma eakate vanemate või vanavanematega see teema kindlasti kõneaineks ja uurige, kas nad on sellistest pettustest teadlikud. Rääkige, et sellise rahanõudmise peale tuleb kindlasti pöörduda politsei poole ning loomulikult tasub teha kõne sellele, kes väidetavalt õnnetusse sattus. Mitte mingil juhul ei tohi oma raha loovutada ja politseid peab informeerima juhtunust ka siis, kui raha ei makstud.

Rahanõudjate uued töövõtted

Sattusin ka ise sel kevad-suvel eriskummalise rünnaku ohvriks. Läbi tuttavate nõudis minuga kohtumist meesterahvas, kes ähvardas mind kohtumisest keeldumise korral suurte probleemidega. Kuna internetis leviva info kohaselt on tegemist ebastabiilse ja vägivaldse inimesega, keeldusin ma temaga kohtumisest. Peagi hakkas see mees saatma mulle e-kirju, kus väitis, et on ostnud üles minu lähedase laenu ja kui ma ei soovi pahandusi, pean selle temalt ära ostma. Keeldumise korral lubas rahaküsija saata minu perekonnale kuuluvale ettevõttele probleeme tekitama maksuameti ja kõik õiguskaitseorganid.

Vigaste ja segaste e-kirjade vool ei tahtnud peatuda. Kuna mul ei ole ametkondadelt, kellest kirjutaja rääkis, midagi karta, siis ei võtnud ma neid e-kirju tõsiselt. Nüüd hakkas kirjasõber ähvardama valesüüdistuste paiskamisega meediasse, lootes, et skandaali hirmus olen ma siiski nõus midagi maksma. Oma töökogemusest tean, et on tõesti ajakirjanikke, kes faktide kontrollimist oluliseks ei pea. Klikkide nimel ja seda just enne valimisi, avaldatakse ka ebausaldusväärsest allikast pärinev info. Kuid ka see ei pannud mind väljapressimisele alluma. Kõige selle juures kahanes nõutud summa iga kirjaga justkui jõuluaegne allahindlus!

Selliste juhtumitega tegeleb politsei

On üdini vale isegi kaaluda raha maksmist inimesele, kes vastasel korral lubab suuri probleeme või siis nendest probleemidest pääsemist. Igal juhul tuleb pöörduda politsei poole, sest muul moel petiste vastu ei saa.

Ühel hetkel sai ka minul ähvardavatest e-kirjadest mõõt täis ja ma seadsin sammud politseiametnike juurde, kes mu mure ära kuulasid ning kasulikku nõu andsid. Seoses selle juhtumiga on politseile tehtud ka avaldus ja ma usun, et kõik laheneb. Politseid on viimasel ajal saatnud petiste tabamisel edu. Jääb üle neile vaid jõudu soovida. Ja veel kord: ärge alluge rahanõudjate survele, las nendega tegeleb politsei!