Töörühma eesmärk on selgitada välja USA jälgimisprogrammide sisu, eesmärgid ning puutumus EL-i kodanike põhiõigustega nagu õigus eraelule ja sõnumi saladuse kaitsele.

Töörühma kuuluvad USA julgeolekuasutuste esindajad, Euroopa Komisjoni esindajad, ELi terrorismivastase võitluse koordinaator ning kümme valitud eksperti liikmesriikidest. Julgeoleku valdkonna eksperdina esindab Eestist siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort.

"Euroopa Liidu seisukohalt on oluline, et selgitataks välja, mis on olnud viimastel kuudel meedias kajastatud programmide eesmärk ning sisu," märkis Koort.

Asekantsleri sõnul on meedias esitatud hulgaliselt infot, mida tuleb kontrollida ka ametlikke kanaleid kaudu ning selgitada välja, kas andmete töötlemine viidatud programmide raames on toimunud õiguspäraselt ja põhjendatult.

"Luureinfot ja kriminaalteavet koguvad kõik riigid, ent oluline on, et seda tehtaks seaduslikes raamides, kohtulikul loal ning tagatud oleks järelvalve," rõhutas Koort.

Lisaks on tema sõnul Eesti kui e-riigi vaatenurgast oluline saada selgust suurte internetiteenuste osutajate poolt talletatavate andmete käitlemise küsimuses.

Töörühma moodustamises lepiti kokku 14. juunil Dublinis toimunud EL-USA justiits-ja siseküsimuste ministrite kohtumisel, et tuua selgust meedias avaldatud väidete kohta PRISMi ja VERIZONi jälgimisprogrammide osas.

Töörühma esimene ametlik kohtumine toimus Brüsselis eile ja täna, tegevusest raporteeritakse EL-i alaliste esindajate komiteele, justiits- ja siseküsimuste nõukogule ning Euroopa Parlamendile.