Stoltenberg rääkis pärast mälestustseremooniat, et liiga palju on keskendutud politsei ja päästjate töö kritiseerimisele, kuid mitte 77 inimese tapmise eest aastateks vangi mõistetud Breiviki poolt propageeritud väärtuste üle arutamisele, vahendab Norra uudiseid kajastav The Local.

"Siin ei ole mingit konflikti, me vajame mõlemaid," ütles peaminister meediale. "Me vajame eriolukorra plaani ja ka tagatist, et meil oleks avatud ühiskond, kus ei ole kohta vägivaldsele ekstremismile."

Stoltenberg lisas ka, et eriti tuleks silma peal hoida parempoolsete populistide ideoloogia levikul kogu Euroopas. Peaminister ütles, et kõikide inimeste mõtted ja arusaamad on küll teretulnud, ent Norras ei tohiks kohta olla nendel, kes mõtlevad, et on seadusest üle.

"Kõige kindlam relv on meie väärtused, mis peavad terrorismi hukka mõistma," lisas peaminister.

Täna hommikupoolikul asetas Norra peaminister Jens Stoltenberg Oslo valituskvartalis asuva hoone juurde 2011. aastal Breiviki korraldatud massimõrvade ohvrite mälestuseks pärja. Pärastlõunal liitusid Oslo katedraalis peaministriga ka Norra kroonprints ja-printsess ning koos 77 hukkunud inimese lähedastega peeti maha ühine mälestusteenistus.

Kell 14 koguneti aga kurikuulsale Utøya saarele kõige lähemal asuva Thorbjørni sadama juurde, kus peaminister andis pressikonverentsi ning lahkus siis saarele, et seal mälestada Breiviki käe läbi hukkunud 77 inimest. 

Anders Behring Breivik lasi 2011. aasta juulis Oslo lähedal Utøya saarel valitseva Tööpartei noorteorganisatsiooni suvelaagris maha 69 inimest. Enne seda oli ta pommiplahvatustega Oslo valitsuskvartalis tapnud kaheksa inimest.

Möödunud aasta augustis mõisteti ta 21 aastaks vangi, mis on Norra seaduste kohaselt suurim vanglakaristus, mida selle teo eest määrata saab.