Linna erakorraline mänedžer Kevyn Orr nõudis mais DIA kollektsiooni inventuuri, mis pani kunstitegelased muretsema, et teosed võidakse maha müüa, kui linn pankroti välja kuulutab. Michigani osariigi peaprokurör Bill Schuette avaldas juunis arvamust, et linna kunstikogu ei saa maha müüa, et maksta ära linna hinnanguliselt 19 miljardi dollari suurused võlad, vahendab Washington Post.

Osariigi senat kiitis hiljuti heaks seaduseelnõu, millega keelataks linna kunstikogu müümine, kui seda ei müüda linnaga võrreldavale institutsioonile, mis jätkaks muuseumi peamist missiooni. Seaduseelnõu ei ole aga veel seaduseks saanud ja muuseum on palganud juristid, kes annavad nõu, kuidas kunsti kaitsta.

Kollektsioon on kahtlemata väärtuslik. DIA direktor Graham W. J. Beal on nimetanud seda üheks väärtuslikumaks läänepoolkeral. Detroit Free Pressi sõltumatu hinnangu järgi oleks kogu väärt 2,5 miljardit dollarit, kuigi täpset väärtust on võimatu öelda, sest on haruldane, et nii paljud väärtuslikud teosed lähevad korraga haamri alla. DIA-l on üle 60 000 teose erinevatest sajanditest.

Detroit Free Pressi hinnangu järgi on kõige väärtuslikumad maalid kogus Tintoretto „Meeste unistused“ 16. sajandist, mida hinnatakse sajale miljonile dollarile, ja Henri Matisse'i „Aken“, mida hinnatakse 150 miljonile dollarile.