Nimekirja praegune omanik on portaali Moments in Time kuraator Gary Zimet. Momentsintime.com tegeleb enese sõnul algupäraste käsikirjade, kirjade ja allkirjastatud fotode ostu ja müügiga. Müüjaks on eBays registreeritud Eric Gazini juhitud Gazin Auctions, vahendab ABC News.

„eBays käivad ostmas mõned üsna sügavad taskud,“ ütles Gazin ABC Newsile. „Me leiame, et sellist tüüpi väärtese vajab eksponeerimist erinevat tüüpi oksjonil.“

Gazini sõnul on oksjon avatud vaid eelnevalt välja valitud pakkujatele, sest ta peab olema kindel, et neil on tõepoolest olemas kolm miljonit dollarit, mida kulutada. Gazin on saanud mitmeid päringuid, kuid ta keeldub asjast huvitatute isikuid avaldamast.

Oskar Schindler oli natsipartei liige, kes päästis üle tuhande juudi Auschwitzi surmalaagrisse deporteerimisest, palgates nad tööle oma vabrikusse. Schindleri nimekirjas sees olemine oli elu ja surma küsimus. Schindleri lugu sai ülemaailmselt tuntuks tänu Thomas Keneally raamatule „Schindleri nimekiri“, millele järgnes Steven Spielbergi 1993. aastal linastunud ja Oscari võitnud samanimeline film.

Oksjonil olev nimekiri on dateeritud 18. aprilliga 1945 ning eBay kirjelduse järgi on selles 801 mehenime.

Zimet ütles ABC-le, et olemas on neli Schindleri poolt tööle võetud inimeste nimekirja, kuid kõnealune on ainus eraomanduses olev. Ülejäänud kolm asuvad Iisraeli holokaustimemoriaalis Yad Vashemis ja USA holokaustimuuseumis Washingtonis.

Zimeti sõnul sai ta nimekirja kontaktilt Iisraelis, kes on nimekirju koostanud Schindleri raamatupidaja Itzak Sterni järeltulija.

Nimekirjale antakse kaasa Sterni järeltulija kirjalik tunnistus.

Varem üritas Zimet nimekirja müüa 2010. aastal 2,2 miljoni dollari eest. Samal aastal seadis nimekirja autentsuse kahtluse alla argentiinlanna Marta Rosenberg, kes on kirjutanud Schindlerist raamatuid.

Lisaks dokumendi autentsuse kahtluse alla seadmisele väitis Rosenberg, et nimekiri peaks kuuluma talle, sest Schindleri naine Emilie tegi temast surres ainsa pärija. Kohtu dokumentide järgi kehtestas kohus nimekirja müümisele ajutise piirangu, kuid otsustas hiljem, et Zimet võib selle maha müüa.