Homikune ilm oli Kiilist startides kena, kuid Merike Merilain ütles kell 10 ilmateates, et Peipsi kohal ja idapiiri taga olevat tugev sadu. Ilmateade kuulatud, alustasimegi sõitu itta.

Umbes tund aega hiljem oligi taevas pilves ning omakorda tund hiljem olidki esimesed hoogsajupilved näha. Kuna jätkasme sõitu ida suunas, siis jäime nendele pilvedele "ette" ja sadu oligi kohal. Nii kuus korda. Pärastlõunal ilm paranes ning enam ei sadanud, kuid tuuline püsis ikka.

Toila randa jõudes avaneski oodatud vaatepilt. Tänu tugevale tuulele olid lained kuni 40 cm kõrgused ja kedagi suplemas polnud. Ilm oli küll jahe, kuid vesi hinnanguliselt +19..+20-kraadine.

Rannas käidud. Sõitsime Ontikale, et vaadata Valaste juga. Vaateplatvorm oli endiselt katki ja suletud ning seega head vaadet eluga riskimata ei saanud. Julgemad said, kuna nad läksid paekalda serva ligidale metsaraja otsale, mis oli kaldu ikka loomulikus suunas. Võttes lisaks arvesse tugevat tuult ja turvavarustuse puudumist, siis meie ei riskinud. Lahkudes läksin joast 60..70 meetrit ida poole, kus filmisin paekalda servalt video. See polnud nii ohtlik, sest maapind oli tasane ja hoidsin saarepuust kinni. Selles kohas oli paekalda püstloodis osa kõrgus hinnanguliselt 15 meetri piires.

Video Ontika paekaldalt: