24-aastane norralanna Marte Deborah Dalelv avalikustas enda juhtumi lootes, et tõmbab sellega tähelepanu Dubai õigussüsteemile, mida islamiusk nii kaalukalt mõjutab.

Norralanna süüdimõistmine kolmapäeval kutsus esile paljude lääne inimõiguslaste organisatsioonide pahameele. Juhtum toob esile tihti esinevaid pingeid Araabia Ühendemiraatide rahvusvahelise õhkkonna ja õigussüsteemi vahel, mis juhindub paljus islamist, vahendab Associated Press.

"Ma pean juhtumist rääkima ja inimesi teavitama. Pärast minu süüdimõistmist, mõtlesime, et kas saab veel hullemaks minna!", ütles Dalelv intervjuus Associated Pressile Dubais, kus ta ootab septembrit, et otsus vaidlustada.

Dalelv, kes töötas alates 2011. aastast sisekujundajana Kataris, ütles, et teda vägistas märtsis  kolleeg, kui Dalelv oli ärikohtumisel Dubais.

Naine ütles, et põgenes hotelli fuajeesse ja palus kutsuda politsei. Hotelli personal küsis Dalelvilt, kas ta on ikka kindel, et tahab asjasse segada politsei.

"Muidugi tahan ma helistada politseisse, see on minu kodumaal normaalne reaktsioon," ütles ta.

Norralanna ütles, et talle tehti arstlik läbivaatus, et vägistamist tõestada. Samuti pidi naine andma vereproovi alkoholijoobe kontrolliks. Selliseid alkoholiteste tehakse väidetavate ründamiste ja teiste juhtumiste puhul Araabia Ühendemiraatides sageli. Alkoholi müüakse laialdaselt üle kogu Dubai, kuid avalikult joobes olemine võib kaasa tuua trahvid.

Dalelv peeti kinni neli päeva pärast vägistamist süüdistatuna abieluvälises seksis, mis on Araabia Ühendemiraatides seadusevastane.

Norra diplomaatide abiga vabastati naine pärast nelja arestimajas veedetud päeva ning hetkel viibib ta Dubais Norra meremeeste keskuses. Dalelv lisas, et tema väidetavale vägistajale määrati 13 kuu pikkune vangistus abieluvälise vahekorra ja alkoholi tarbimise eest.