Sügiseks on valmimas dokumentaalfilm Rahvarindest ning Heinz Valk intervjueeris selle tarbeks Tallinna linnapead ja omaaegset Rahvarinde juhtfiguuri Edgar Savisaart.

„Edgariga tuli juttu Rahvarinde ajaloost, kõigist tollastest sündmustest ja poliitilisest olukorrast, suhetest lääneriikide ja Moskvaga. Küsimusi oli palju ja vastused olid päris head. Mees oskab analüüsida ja mäletab hästi neid asju,“ rääkis Valk Delfile.

Kuigi Edgar Savisaar üritab Rahvarindest teha lähenevate kohalike valimiste eel üht enda kampaania leivanumbrit, siis Valk jääb seda väidet kommenteerides tagasihoidlikuks. „Ma tean tema tänastest tegemistest suhteliselt vähe, tänane poliitika pole mulle eriliseks huviobjektiks.“

Valk ütles, et filmi saab päevapoliitikaga servapidi seostada selles osas, et ta esitas mõnele persoonile küsimuse, et miks tänane riigivõim on Rahvarinde täielikult maha vaikinud.

„Seda nime (Rahvarinne – toim) ei taheta väga suhu võtta ja ajalookäsitlusest püütakse Rahvarinnet kõrvale tõrjuda, nii palju on selles filmis võib-olla sidet tänase päevaga,“ lisas ta.

Sellist tunnet, et Savisaar üritaks Rahvarinde motiivist päevapoliitikas kasu lõigata, Valgul filmi jaoks tehtud intervjuu käigus ei tekkinud.

Valgu sõnul oli Savisaar Rahvarinde päevil ääretult võitluslik ja pidevalt värskete ideedega. „Need olid minu arvates tema parimad aastad ja võib-olla kõige olulisemad teod, mis ta selle 5-6 aasta jooksul tegi,“ jätkas ta.

„Üks asi on olla linnapea ja teine olla massiliikumise juht ja peaminister. Mastaabid on teised ja eesmärgid ka. Toona oli peamiseks eesmärgiks riigi iseseisvuse kättevõitmine, kuid täna on tal pealinna ees argised probleemid eelkõige. Siin on üsna keeruline võrdlust tekitada,“ ütles Valk.

Valmivast filmist rääkides rõhutas Valk, et tema roll on intervjueerida neid tegelasi, keda stsenarist ja autor Rein Veidemann ühes või teises episoodis ette nägi. Film koosneb põhiliselt dokk-kaadritest, mille taustal on reaalne tekst, kus keegi kõnet peab, kuid enamuses läheb nende kaadrite alla Valgu tehtavad intervjuud. Filmis saavad lisaks Savisaarele sõna ka näiteks Mati Hint, Ignar Fjuk, Andrus Öövel ja Marju Lauristin.