Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse liikme sõnul tingis hinnatõusu muu hulgas muutunud pakkumise-nõudluse suhe, mille järgi on patsiendid nõus kvaliteetse ja kiire arstiteenuse eest maksma ka rohkem kui varem 14 eurost alanud hinnakiri seda lubas.

Ehkki seesugune ärist pärit loogika võib esialgu võõristav tunduda, on nii sotsiaalministeeriumi kui haigekassa esindajate hinnangul juriidiliselt kõik korrektne.

Haigekassa pressiesindaja Katrin Romanenkovi sõnul lähtub haigla hinnakirja kehtestamisel võlaõigusseadusest ning haigekassa patsiendi omast taskust makstava raha üle järelvalvet pidada ei saa.

Samas möönab Romanenkov, et kui ärilisest loogikast lähtuv eriarstide tasuline vastuvõtt hakkab segama haigla üldist graafikut, on haigekassal õigus sekkuda. "Kindlasti tuleb välistada olukord, kus haigla poolt eriarsti visiitidele rakendunud hinnatõusu tulemusel hakkavad ravijärjekorrad pikenema," ütles Romanenkov Delfile.

Ka sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Armo Vask kinnitab, et eriarstide vastuvõtuteenuse hinnatõusu puhul ei ole Ida-Tallinna keskhaigla kuidagi seadust rikkunud.

"Tasulise teenuse hinnakirja puhul on hinna kujundus Eesti vabariigis vaba. Seetõttu ei pea tervishoiuteenuse osutaja seda kellegagi kooskõlastama ega ükski riiklik institutsioon ei teosta selles vallas ka järelvalvet," kommenteeris Vask.

Ida-Tallinna keskhaigla järsk hinnatõus jõudis ajakirjanduse luubi alla seoses Delfile saabunud vihjega pettunud Tõnismäe polikliiniku patsiendilt, kelle sõnul tabas teda eriarsti tasuliste vastuvõttude uut hinnakirja nähes šokk.

Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse liikme Kersti Reinsalu sõnul tingis sellise muutuse soov ravijärjekordi lühendada, arstidele rohkem palka maksta ning vastata senisele pakkumise-nõudluse suhtele.