Euroopa Liidu siseasjade volinik Cecilia Malmström teatas oma kirjas USA kõrgetele ametnikele, et kui USA ei suuda näidata, et austab Euroopa Liidu andmekaitseseadusi, on Euroopa Liit sunnitud katkestama kokkuleppe, mis annab USA võimudele ligipääsu Euroopa rahaülekannete andmetele ja informatsioonile lennureisijate kohta, kirjutab ajaleht Financial Times.

„Me elame läbi delikaatset hetke oma suhetes USA, oma tugevaima liitlasega. Vastastikune usaldus on tõsiselt murenenud ja ma ootan USA-lt, et ta teeks kõik, mis tema võimuses, selle taastamiseks,“ kirjutas Malmström USA sisejulgeoleku ministrile Janet Napolitanole ja aserahandusministrile David Cohenile saadetud läkituses. „Kui te ei suuda näidata terroristide rahastamise jälgimise programmi ja reisijate nimede registreerimise instrumentide kasu meie kodanikele ja seda, et neid on rakendatud täielikus kooskõlas seadusega... olen ma kohustatud kaaluma, kas nende rakendamise tingimused on endiselt täidetud.“

Malmström sõidab koos kaaskonnaga järgmisel nädalal Washingtoni, et kokkulepped üle vaadata. Kui selle käigus paljastatakse Euroopa Liidu julgeolekureeglite rikkumisi, katkestatakse kokkulepete kehtivus kohe, teatas üks Euroopa Liidu ametnik. Komisjonil on õigus lepingud tühistada ilma liikmesriikide heakskiiduta.

Kahe andmete jagamise kokkuleppe kehtivuse katkestamine oleks suur löök Washingtonile, mis on näinud Euroopa Liidu institutsioonides palju vaeva lobitööga õiguse omandamiseks eurooplaste panga- ja reisiinformatsiooni saamiseks tähtsa terrorismivastase meetmena.

Euroopa Parlament hääletas neljapäeval kahe andmete jagamise kokkuleppe lõpetamise poolt, age see hääletus ei ole siduv.

Ligipääsu sellisele informatsioonile peeti USA jaoks nii oluliseks, et kolm aastat tagasi tegid USA asepresident Joe Biden ja tollane riigisekretär Hillary Clinton haruldase visiidi Brüsselisse, et veenda isiklikult europarlamendi liikmeid kokkuleppeid toetama.