Prokurör kindral Abdel Maquid Mahmoud andis välja orderi, mis keelab Morsil ja veel 35 isikul uurimise ajal riigist lahkumise, teatasid riiklikud uudisteagentuurid MENA ja EgyNews CNN-i vahendusel.

Moslemivennaskond ja teised Morsi toetajad kutsusid aga inimesi üles kogu riigis reedel tänavatele tulema, et protesteerida sõjaväe tegevuse vastu. Armee teatas, et tagab rahvale õiguse meelt avaldada, niikaua kuni see ei vii vägivalla ja vara hävitamiseni.

Armee on juba arreteerinud moslemivennaskonna juhid, kes toetasid Morsi valitsemist, ja vaigistanud nende kommunikatsioonikanalid.

Moslemivennaskonna pressiesindaja Gehad El-Haddad ütles CNN-ile, et Morsi oli alguses vabariigi kaardiväe peakorteris Kairos koduarestis ja hiljem viidi ta kaitseministeeriumi. Sõjavägi pole Morsi asukohta kommenteerinud.

MENA ja EgyNewsi uudis on vastuolus teadetega, et Morsi keeldus relvajõudude pakkumisest lahkuda Egiptusest Katari, Türgisse või Jeemenisse. Riiklik ajaleht Al-Ahram teatas neljapäeval, et Morsi keeldus vabatahtlikult tagasi astumast ning tema kolmapäeval vahetult enne tagandamist peetud kõne oli jõuline väljakutse sõjaväevõimudele ja vastasseisu väljakuulutamine.

Morsi vabaduse ja õigluse partei pressiesindaja ütles, et sõjaväelise riigipöördena alanu võib muutuda millekski palju enamaks.

El-Haddad nimetas arreteerimisi armee väga küsitavateks katseteks moslemivannaskond laiali ajada.

Kuigi El-Haddad ei ole Morsiga otseselt suhelnud, annavad moslemivennaskonnale tema sõnul informatsiooni kaasatundjad armees.

Moslemivennaskonna endine juht Mohamed Mahdi Akef vahistati koos ihukaitsjatega neljapäeval Kairos. Julgeolekujõudude allikaid tsiteerinud MENA teatel oli neil kaasas neli relva.

Veel vahistati moslemivennaskonna praegune juht Mohamed Badei, keda süüdistatakse Al-Ahrami teatel mõrvale õhutamises.

Al-Ahrami teatel otsib politsei taga kokku 300 moslemivennaskonna liiget.

Kolmapäeval sulges politsei moslemivennaskonda toetavate telekanalite stuudiod ja arreteeris mõned ajakirjanikud.

Armee kutsus neljapäeval üles rahule ja ühtsusele, kuulutades, et Egiptuse väärtused ei luba parastamist või kättemaksu erinevate rühmituste vahel või era- ja riikliku omandi hävitamist.

Neljapäeval üle riigi toimunud kokkupõrgetes hukkus vähemalt kaks inimest, kes arvatakse olevat lapsed, ning üle saja sai vigastada, teatas riiklik meedia.

Üks Egiptuse sõdur sai surma ja kaks haavata, kui Egiptuse ja Gaza piiril asuvasse politseijaoskonda tulistati raketid.

Tulistati ka armee kontrollpunkte El Arishi rahvusvahelise lennuvälja juures Siinail Gaza piiri lähedal.

Moslemivennaskond kuulutas oma veebilehel üksmeelset hukkamõistu sõjaväelisele riigipöördele valitud presidendi ja rahva tahte vastu ning teatas keeldumisest osalemisest igasuguses koostöös võimudega, kes on võimu varastanud ja käitunud vägivaldselt rahumeelsete meeleavaldajatega.

„Mohamed Morsi, Egiptuse president, rõhutab, et relvajõudude ülemjuhatuse välja kuulutatud meetmed kujutavad endast täiemõõtmelist sõjaväelist riigipööret, mis pole vastuvõetav ühelegi vabale inimesele,“ teatas moslemivennaskond.