Teesalu rääkis Delfile, et tänane päev on Kairos suhteliselt rahulikult kulgenud, kuid homme on tänavatele oodata tõenäoliselt suuremaid rahvamasse.

„Homme on reede ja nädalavahetuse algus. Pärast keskpäevast palvust koguneb maha võetud presidendi Mohamed Morsi vastane rahvahulk tähistama ja see saab toimuma mitmetes linnades,“ kirjeldas ta.

Kairo tänavatel võib näha peamiselt tähistavaid Morsi vastaseid. Tema pooldajaid ei ole enam tänavapildis praktiliselt üldse näha.

Teesalu nentis, et kui Morsi selja taga seisnud Moslemivennaskond peaks jääma parlamendi valimistest täiesti kõrvale, siis oleks kogu Egiptuse poliitiline maastik täiesti teistsugune.

„Võimalik, et suure häältesaagi saavad siis salafistid, kes on Moslemivennaskonnast veelgi äärmuslikumad,“ lisas ta.

Kui võrrelda Morsi maha võtmist president Hosni Mubaraki kukutamisega enam kui kaks aastat tagasi, siis võib Teesalu hinnangul öelda, et rahva emotsioonid on üsna sarnased. „Põhimõtteline erinevus on aga see, et kuskil on ka nüüd need, kes maha võetud Morsit pooldavad. Kui Mubarak maha võeti, siis need inimesed olid areenilt kadunud, neid ei olnud mitte kusagil näha,“ jätkas ta.

Erinevus seisneb Teesalu sõnul ka selles, et Moslemivennaskond on väga hästi organiseerunud liikumine, kes oli ka üks kandvaid jõudusid Mubaraki maha võtmisel.

„Tegemist ei ole praegu sisuliselt ühe mehe maha võtmisega, vaid terve liikumise maha võtmisega Egiptuse poliitiliselt areenilt,“ lisas ta.

Teesalu nentis, et süstemaatiline arreteerimislaine Moslemi Vennaskonna eestvedajate suhtes on murettekitav.