Kaks aastat tagasi sunniti Egiptuse pikaajaline diktaator Hosni Mubarak võimult taanduma ning järgnenud aeg on olnud väga ebastabiilne. Eile kukutas sõjavägi demokraatlikult valitud president Mohamed Mursi ja asendas ta riigi konstitutsioonikohtu esimees Adli Mansouriga.

Stadnikovi sõnul on Egiptuse ebastabiilsuse põhjuseks riigi keeruline olukord. Egiptusel on palju probleeme, neist tõsiseim on suur vaesus, mida viimaste aastate ebastabiilsus on vaid võimendanud. "Egiptuses on viimastel kuudel tunduvalt teravnenud leivapuudus. Valitsuse subsideeritud kõige lihtsamast ja tumedamast jahust tehtud leivakäkid, mida söövad ja tarbivad kõige alama klassi inimesed, nende hind on tõusnud ja nüüd on olukord selline, et juurutatakse elektroonilist talongisüsteemi, päevas antakse mitte üle kolme sellise leivakäki," rääkis Stadnikov.

Kahe aastaga on leib kallinenud 2-3 korda, ent leib on paljude vaesemate egiptlaste peamine toiduaine. Kolm korda on kallinenud bensiini hind, ent ka tõusnud hindade juures ei pruugi bensiini saada või tuleb enne pikalt järjekorras seista.

Egiptuse majandusprobleeme võimendab rahva kehv haridus, nimelt on 35-40 protsenti rahvast kas osaliselt või täielikult kirjaoskamatud. Rahvaarv kasvab kiirelt, Egiptus on ülerahvastatud ja suured linnad nagu Kairo on ka väga saastatud.

Aasta tagasi valiti Moslemi Vennaskonna kandidaat Mursi enamvähem demokraatlikel valimistel Egiptuse presidendiks, aga tema kokku pandud meeskond ei saanud riigi valitsemisega hakkama. Mursi meeskonnas oli inimesi, kes olid kohalikul tasemel näidanud end osavate juhtidena, aga üleriigiline tase on midagi muud ning Mursi meeskond näitas end riiki juhtides ebakompetentsetena.

Moslemi Vennaskonna ja sõjaväe konflikti võimendas võitlus sõjaväe kontrolli all olevate ressursside pärast. Mubaraki ajal kontrollis sõjavägi otseselt või kaudselt kolmandikku riigi majandusest, armee ettevõtted tootsid peale relvastuse toiduaineid, ehitasid elamuid, pidasid kuurortites hotelle ja olid vabastatud peaaegu kõigist maksudest.

Kõrgemad sõjaväelased ei taha loobuda, sellest, mis neile juba kuulub. Stadnikov oletas, et Moslemi Vennaskonna rahvas otsustas sõjaväelt selle varanduse ära võtta, aga mitte rahvale jagamiseks, vaid endale võtmiseks. Sõjavägi otsustas, et nad ei pea sellega leppima.

Praegu on Stadnikovi sõnul juba näha esimesi märke algavast kodusõjast. Esialgu on Egiptuse ühtsuse tagatiseks sõjavägi. Just sõjaväes leiavad rakendust eri kihtidest ja piirkondadest pärit mehed. "Kui algavad konfliktid sõjaväes, siis see on juba katastroof, siis Egiptus laguneb," lausus Stadnikov.