Boliivia teatel oli Morales teisipäeval tagasilennul Moskvast, kui Prantsusmaa ja Portugal keelasid äkki tema lennukil oma õhuruumi sisenemise, sest kahtlustati, et selle pardal oli USA saladuste lekitaja Edward Snowden. Oma õhuruumi sisenemise keelasid Moralese lennukil ka Hispaania ja Itaalia, väidab Boliivia Reutersi vahendusel.

Boliivia sõjaväele kuuluva lennuki ebatavaline kohtlemine puudutas Ladina-Ameerikas väga tundlikku närvi. Sealsed riigijuhid, eriti vasakpoolsed, asusid Boliivia esimese pärismaalasest presidendi ja riigi kokakasvatajate liidu endise juhi Moralese selja taha.

„Jäänukid kolonialismist, mille me arvasime juba ammu möödas olevat. Me leiame, et see kujutab endast mitte ainult sõsarriigi, vaid kogu Lõuna-Ameerika alandamist,“ ütles Argentina president Cristina Fernández de Kirchner Buenos Aireses peetud kõnes.

12-liikmelise Lõuna-Ameerika riikide bloki Unasur riigijuhid mõistsid hukka „ebasõbraliku ja õigustamatu tegevuse“. Organisatsioon tegi kolmapäeva hilisõhtul avalduse, milles on öeldud, et Ecuadori, Boliivia, Venezuela, Argentina, Uruguay ja Suriname presidendid leppisid kokku kohtumises neljapäeval Boliivias Cochabambas.

„Ladina-Ameerika nõuab selgitust,“ kirjutas Twitteris Ecuadori riigipea Rafael Correa. „Kui see, mis juhtus Evoga, ei ole piisav Unasuri tippkohtumise korraldamiseks, siis ei tea ma, mis üldse on.“

Regiooni majandusliku suurvõimu Brasiilia president Dilma Rousseff tegi avalduse, milles mõistis hukka Euroopa riigid, mis ei lasknud Moralest oma õhuruumi „fantaasiarikka“ arvamuse tõttu, et Snowden võib olla lennuki pardal.

Tšiili välisministeerium tegi avalduse, milles öeldakse, et Moralesega juhtunu on kahetsusväärne ning faktide kohta on vaja suuremat selgust.

Mehhiko kongress mõistis hukka Moralese „häbiväärse ja diskrimineeriva“ kohtlemise Euroopas.

Prantsusmaa välisministeeriumi pressiesindaja süüdistas administratiivset äpardust ning ütles, et Prantsusmaa ei kavatsenud kunagi Moralesel oma õhuruumi sisenemist keelata, kuid tekkis viivitus kinnituse saamisel, et lennukil oli ülelennuluba.

Rahvusvahelised kokkulepped lubavad tsiviillennukitel riikidest üle lennata ilma iga lennu eel luba küsimata. Riiklikud lennukid, nagu näiteks USA presidendi Air Force One, peavad saama loa, enne kui ületavad välisriigi territooriumi.

Valitsuse lennukid, ükskõik kas nende pardal on diplomaadid või raketid, peavad alati saama nõusoleku, enne kui sisenevad välisriigi õhuruumi, teatasid õiguseksperdid.

Boliivia ametnikud olid kiired süüdistama USA-d eurooplastele surve avaldamises õhuruumi sulgemiseks, et Moralest hirmutada.

Boliivia valitsus teatas, et esitas ÜRO-le ametliku kaebuse ning uurib teisi õiguslikke võimalusi, millega võiks tõestada, et Boliivia õigusi on rahvusvaheliste seaduste järgi rikutud.